Maritim

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart

Maritim, nærings- og boligområde på nordsiden av Bestumkilen langs Drammensveien / E 18 mellom Vækerø og Skøyen. Navn antakelig etter båtbyggerier som lå her og het A/S Maritim. Området på sørsiden av veien ble betydelig utfylt i forbindelse med utvidelsen av veien. Her lå tidligere bl.a. en sementfabrikk og båtbyggeriene. Her ligger nå H. C. Thaugland Trælastforretning, avd. Drammensveien og litt lenger ute Oslo kajakklubb og Bestumkilen Roklubb. På nordsiden er det et boligområde med bl.a. fire Selvaag-rekkehus og en fireetasjes boligblokk.

Sementfabrikken som lå her var Christiania Cementstøberi, grunnlagt i 1891 og eid av Henrik Musculus (1868–1949). I 1892 fikk han oppført en direktørbolig, en praktvilla helt utenom det vanlige. Villaen som senere ble kalt «Villa Vegeta», ble revet i 1966 etter en opprivende rettstvist.

Det første, A/S Maritim, som laget motorbåter, var i virksomhet 1906–20. Et snekker- og hjulmakerverksted, A/S Nye Maritim, holdt til på samme sted i fem år. Fra 1925 til et stykke ut i 1950-årene var et nytt A/S Maritim i drift. Dette laget også motorbåter, men var ikke noen fortsettelse av det første, og drev i et mer beskjedent omfang

Selvaaghusene som ble oppført i 1952, består av fire rekkehus med til sammen 28 vertikaltdelte enheter og en fireetasjes blokk med samme type enheter, oppført for Bestumkilen borettslag, arkitekter var Olav Selvaag og Sven Nicolaisen. De har nå adresser til Bestumveien og Bestumstubben. Da disse nye, praktiske og rimelige boligene ble demonstrert for publikum, strømmet folk til for å ta dem i øyesyn. Dette er en type hus, som senere i stort antall ble bygd på Veitvet.

.