Forskjell mellom versjoner av «Sinsenveien»

(Created page with "Sinsen/Refstad, bydel Grünerløkka og Bjerke, fra Trondheimsveien til Refstad allé, fra Lørenveien til Ringveien langs den sørøstlige delen av Sinsen hageby. Gammel g...")
 
Linje 1: Linje 1:
Sinsen/Refstad, bydel Grünerløkka og Bjerke, fra Trondheimsveien til Refstad allé, fra Lørenveien til Ringveien langs den sørøstlige delen av [[Sinsen hageby]]. Gammel gårdsvei forbi Sinsen-gårdene; navnet stadfestet 1904. Opprinnelig var veien en del av Trondheimsveien som ble nedlagt 1868, en tid kalt Gamle Trondhjemsvei. Veien ble noe omlagt i 1900 ved byggingen av Gjøvikbanen, som den passerer under. Lengst sør er veien preget av industri- og blokkbebyggelse fra 1930-årene ([[Sinsenbyen]]). På oversiden av Gjøvikbanen småhusbebyggelse og sør for Ringveien næringsbygg. Ringveien (Ring 3) krysses på en bro; nord for denne er det småhusbebyggelse på Refstad.
+
'''Sinsenveien,''' [[Sinsen (strøk)|Sinsen]]/[[Refstad (strøk)|Refstad]], [[Grünerløkka (bydel)|bydel Grünerløkka]] og [[Bjerke (bydel)|Bjerke,]] fra [[Trondheimsveien]] til [[Refstad allé]], fra [[Lørenveien]] til [[Store Ringvei|Ringveien]] langs den sørøstlige delen av [[Sinsen hageby]]. Gammel gårdsvei forbi [[Sinsen (gård)|Sinsen-gårdene]]; navnet stadfestet 1904. Opprinnelig var veien en del av Trondheimsveien som ble nedlagt 1868, en tid kalt Gamle Trondhjemsvei. Veien ble noe omlagt i 1900 ved byggingen av [[Gjøvikbanen]], som den passerer under. Lengst sør er veien preget av industri- og blokkbebyggelse fra 1930-årene ([[Sinsenbyen]]). På oversiden av Gjøvikbanen småhusbebyggelse og sør for Ringveien næringsbygg. Ringveien (Ring 3) krysses på en bro; nord for denne er det småhusbebyggelse på Refstad.
  
Bygninger m.m.: 14. En av Sinsen-blokkene fra 1930-årene. Under den annen verdenskrig stilte Else Wendel, kalt «Enka på Sinsen», leiligheten sin i 5. etg. til disposisjon for motstandsbevegelsen. 1944–45 ble leiligheten brukt som ammunisjons- og våpenlager og dekkleilighet for Milorg-sabotører. – 15. [[Fjellhaug skoler]]. 44. Enebolig fra 1930- årene. Her skjedde et dobbeltdrap i 1998 som fikk mye omtale i tiden som fulgte. Et pensjonistektepar, hun på 67 og han på 70 år, ble knivdrept i sitt eget hjem 13. november dette året. En 28 år gammel narkoman som hadde utført ugjerningen, ble tatt med tyvegods fra åstedet i lommen. 45. ICA Norges, tidligere Hakongruppens, hovedkontor. 53. [[Sinsen]], gnr. 83/1. Her ligger også Nordpolen Industrier AS, skjermet bedrift med 23 plasser for psykisk utviklingshemmede. 56–74. Ti boligblokker med 474 leiligheter, bygd som personalboliger for Aker sykehus, opprinnelig organisert som frittstående borettslag med OBOS som forretningsfører. 70. Nordre [[Sinsen]], gnr. 83/7. 76. Tyskerbrakke bygd som krigslasarett i 1943, etter at Aker sykehus var rekvirert 1940. Her var fra 1946 Statens Attføringsinstitutt i Oslo, først under navnet Registreringssentralen for omskolering av sjøfolk, senere ble det her gitt opplæring og instruksjon til klienter innen alle yrkesgrupper. Nå Løren Transittmottak; botilbud for asylsøkere som venter på plass i ordinært mottak.
+
''Bygninger m.m.:''
 +
 
 +
'''14.''' En av funkisblokkene i [[Sinsenbyen]]. I femte etasje her bodde Else Wendel (1914–75), som fra 1944 hadde Milorg-sabotører i dekning i leiligheten sin etter at mannen hennes Arne, hadde måttet flykte til Sverige. En av karene i Oslogjengen, William Houlder, foreslo at de også kunne gjemme våpen, ammunisjon og sprengstoff her, noe hun gikk med på, så etter hvert var leiligheten og kjelleren hennes full av dette, samt fenghetter, lunter, kjemikalier og spesialutstyr. Else Wendel som ble kalt «Enka på Sinsen» etter at mannen måtte flykte, hadde alltid to giftpiller på seg, for hun visste at hun ville bli torturert og drept hvis Gestapo oppdaget hva hun hadde i leiligheten. På blokken står et av Oslo Byes Vel blå skilt til minne om henne.
 +
 
 +
'''15.''' [[Fjellhaug skoler]].  
 +
 
 +
'''44.''' Enebolig fra 1930- årene. Her skjedde et dobbeltdrap i 1998 som fikk mye omtale i tiden som fulgte. Et pensjonistektepar, hun på 67 og han på 70 år, ble knivdrept i sitt eget hjem 13. november dette året. En 28 år gammel narkoman som hadde utført ugjerningen, ble tatt med tyvegods fra åstedet i lommen.  
 +
 
 +
'''45.''' Coop Norge SA Sinsen, tidligere ICA Norges og før det igjen Hakongruppens, hovedkontor.
 +
 
 +
'''53.''' [[Sinsen (gård)|Sinsen]], gnr. 83/1. Her ligger også Nordpolen Industrier AS, skjermet bedrift med 23 plasser for psykisk utviklingshemmede.  
 +
 
 +
'''56–74.''' Ti boligblokker med 474 leiligheter, bygd som personalboliger for [[Aker sykehus]], opprinnelig organisert som frittstående borettslag med OBOS som forretningsfører.  
 +
 
 +
'''70.''' [[Sinsen (gård)|Nordre Sinsen]], gnr. 83/7.  
 +
 
 +
'''76.''' Tysk sykehuspaviljong bygd som en del av Sinzen Kriegslasarett i 1943, etter at [[Aker sykehus]] var rekvirert 1940. Her var fra 1946 Statens Attføringsinstitutt i Oslo, først under navnet Registreringssentralen for omskolering av sjøfolk, senere ble det her gitt opplæring og instruksjon til klienter innen alle yrkesgrupper. Nå Refstad Transittmottak; botilbud for asylsøkere som venter på plass i ordinært mottak.
  
 
== Referanser i denne artikkelen ==
 
== Referanser i denne artikkelen ==
  
 
[[Fjellhaug skoler]], [[Sinsen]], [[Sinsen dppage2]], [[Sinsenbyen]], [[Sinsen hageby]]
 
[[Fjellhaug skoler]], [[Sinsen]], [[Sinsen dppage2]], [[Sinsenbyen]], [[Sinsen hageby]]
 +
[[Kategori:Gater]]
 +
[[Kategori:Bydel Grünerløkka]]
 +
[[Kategori:Bydel Bjerke]]
 +
[[Kategori:Andre verdenskrig 1940-1945]]

Revisjonen fra 21. apr. 2018 kl. 17:05

Sinsenveien, Sinsen/Refstad, bydel Grünerløkka og Bjerke, fra Trondheimsveien til Refstad allé, fra Lørenveien til Ringveien langs den sørøstlige delen av Sinsen hageby. Gammel gårdsvei forbi Sinsen-gårdene; navnet stadfestet 1904. Opprinnelig var veien en del av Trondheimsveien som ble nedlagt 1868, en tid kalt Gamle Trondhjemsvei. Veien ble noe omlagt i 1900 ved byggingen av Gjøvikbanen, som den passerer under. Lengst sør er veien preget av industri- og blokkbebyggelse fra 1930-årene (Sinsenbyen). På oversiden av Gjøvikbanen småhusbebyggelse og sør for Ringveien næringsbygg. Ringveien (Ring 3) krysses på en bro; nord for denne er det småhusbebyggelse på Refstad.

Bygninger m.m.:

14. En av funkisblokkene i Sinsenbyen. I femte etasje her bodde Else Wendel (1914–75), som fra 1944 hadde Milorg-sabotører i dekning i leiligheten sin etter at mannen hennes Arne, hadde måttet flykte til Sverige. En av karene i Oslogjengen, William Houlder, foreslo at de også kunne gjemme våpen, ammunisjon og sprengstoff her, noe hun gikk med på, så etter hvert var leiligheten og kjelleren hennes full av dette, samt fenghetter, lunter, kjemikalier og spesialutstyr. Else Wendel som ble kalt «Enka på Sinsen» etter at mannen måtte flykte, hadde alltid to giftpiller på seg, for hun visste at hun ville bli torturert og drept hvis Gestapo oppdaget hva hun hadde i leiligheten. På blokken står et av Oslo Byes Vel blå skilt til minne om henne.

15. Fjellhaug skoler.

44. Enebolig fra 1930- årene. Her skjedde et dobbeltdrap i 1998 som fikk mye omtale i tiden som fulgte. Et pensjonistektepar, hun på 67 og han på 70 år, ble knivdrept i sitt eget hjem 13. november dette året. En 28 år gammel narkoman som hadde utført ugjerningen, ble tatt med tyvegods fra åstedet i lommen.

45. Coop Norge SA Sinsen, tidligere ICA Norges og før det igjen Hakongruppens, hovedkontor.

53. Sinsen, gnr. 83/1. Her ligger også Nordpolen Industrier AS, skjermet bedrift med 23 plasser for psykisk utviklingshemmede.

56–74. Ti boligblokker med 474 leiligheter, bygd som personalboliger for Aker sykehus, opprinnelig organisert som frittstående borettslag med OBOS som forretningsfører.

70. Nordre Sinsen, gnr. 83/7.

76. Tysk sykehuspaviljong bygd som en del av Sinzen Kriegslasarett i 1943, etter at Aker sykehus var rekvirert 1940. Her var fra 1946 Statens Attføringsinstitutt i Oslo, først under navnet Registreringssentralen for omskolering av sjøfolk, senere ble det her gitt opplæring og instruksjon til klienter innen alle yrkesgrupper. Nå Refstad Transittmottak; botilbud for asylsøkere som venter på plass i ordinært mottak.

Referanser i denne artikkelen

Fjellhaug skoler, Sinsen, Sinsen dppage2, Sinsenbyen, Sinsen hageby