Forskjell mellom versjoner av «Engen (plass)»

 
Linje 1: Linje 1:
'''Engen''', ''Enga'', opprinnelig ''Nuggerudengen'', plass med gnr. 109/7, [[Mariholtveien]] vest for Nordli. Tidligere husmannsplass under [[Ellingsrud (gård)|Ellingsrud]].
+
'''Engen''', ''Enga'', opprinnelig ''Nuggerudengen'', plass med gnr. 109/7, [[Mariholtveien]] vest for Nordli. Tidligere husmannsplass under [[Ellingsrud (gård)|Ellingsrud]]. Når den ble etablert som plass, er ikke kjent, men i folketellingen 1865 er den oppført med flere navngitte beboere. Stua som er laftet og panelt, er oppført mellom 1870 og 1900. En tidligere låve ble revet i første halvdel av 1960-årene, omtrent til denne tiden var plassen fast bebodd. Plassen som nå er i kommunal eie, ble vedtatt revet i 2015, da stua da var i dårlig forfatning. En aksjon for bevaring ble igangsatt og Byantikvaren gitkk i mot riving. Aksjonsgruppa for bevaring av Enga husmannsplass arbeider fo å få stua bevart, og et andelslandbruk ble etablert i 2019. Sommeren 2020 fikk man anledning til å dyrke opp to mål av det gamle jordet med poteter og grønnsaker. I tillegg hadde man to bikuber for honningproduskjen. Håpet er at Enga i fremtiden skal bl et grønt møtested og et sted for lokal historieformidling.  
  
 
[[Kategori:Husmannsplasser]]
 
[[Kategori:Husmannsplasser]]
 
[[Kategori:Marka]]
 
[[Kategori:Marka]]

Nåværende revisjon fra 11. des. 2020 kl. 19:05

Engen, Enga, opprinnelig Nuggerudengen, plass med gnr. 109/7, Mariholtveien vest for Nordli. Tidligere husmannsplass under Ellingsrud. Når den ble etablert som plass, er ikke kjent, men i folketellingen 1865 er den oppført med flere navngitte beboere. Stua som er laftet og panelt, er oppført mellom 1870 og 1900. En tidligere låve ble revet i første halvdel av 1960-årene, omtrent til denne tiden var plassen fast bebodd. Plassen som nå er i kommunal eie, ble vedtatt revet i 2015, da stua da var i dårlig forfatning. En aksjon for bevaring ble igangsatt og Byantikvaren gitkk i mot riving. Aksjonsgruppa for bevaring av Enga husmannsplass arbeider fo å få stua bevart, og et andelslandbruk ble etablert i 2019. Sommeren 2020 fikk man anledning til å dyrke opp to mål av det gamle jordet med poteter og grønnsaker. I tillegg hadde man to bikuber for honningproduskjen. Håpet er at Enga i fremtiden skal bl et grønt møtested og et sted for lokal historieformidling.