Forskjell mellom versjoner av «Dælenenga (strøk)»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Linje 1: Linje 1:
'''Dælenenga''', forretnings- og boligstrøk mellom [[Grünerløkka]] og [[Rodeløkka]]; navn etter [[Dælenenga (gård)|Dælenenga]] gård. Historisk sett er det hele området mellom [[Lakkegata]]/bekkedråget øst for [[Trondheimsveien]] (nord til [[Sofienberg]])/Trondheimsveien i øst og Grünerløkka/[[Torshov]] i vest. [[Akerselva]] er grense i sør og [[Åsen (strøk)|søndre Åsen]] i nord.
+
'''Dælenenga''', forretnings- og boligstrøk mellom [[Grünerløkka (strøk)|Grünerløkka]] og [[Rodeløkka (strøk)|Rodeløkka]]; navn etter [[Dælenenga (gård)|Dælenenga]] gård. Historisk sett er det hele området mellom [[Lakkegata]]/bekkedråget øst for [[Trondheimsveien]] (nord til [[Sofienberg (strøk)|Sofienberg]])/[[Trondheimsveien]] i øst og Grünerløkka/[[Torshov (strøk)|Torshov]] i vest. [[Akerselva]] er grense i sør og [[Åsen (strøk)|søndre Åsen]] i nord.
  
Strøket som nå kalles Dælenenga, ble innlemmet i byen 1878. Leiegårdsbebyggelse fra slutten av 1800-tallet, det meste nyregulert i 1930-årene. Bebyggelsen i [[Dælenenggata]] med Meieribolagets (senere [[Fellesmeieriet|Fellesmeieriets]]) anlegg, [[Christian Michelsens gate]] med tverrgater, forretningssenteret [[Carl Berners plass]] med [[Ringen kino]], anlagt 1934–40. [[Rodeløkkens Kolonihager|Rodeløkka Kolonihager]] ble anlagt på Dælenenga i 1907 under navnet Kristiania Småhaver. [[Dælenenga idrettsplass]] ved Grünerløkka åpnet 1916. Dælenenga er gammel fabrikkstrøk. Dælenengen skole ble opprettet 1862, men er senere nedlagt. Under graving i Dælenenggata i 1912 ble det funnet en steinalderboplass (Nøstvetkulturen) med flere redskaper.
+
Strøket som nå kalles Dælenenga, ble innlemmet i byen 1878. Leiegårdsbebyggelse fra slutten av 1800-tallet, det meste nyregulert i 1930-årene. Bebyggelsen i [[Dælenenggata]] med Meieribolagets (senere [[Fellesmeieriet|Fellesmeieriets]]) anlegg, [[Christian Michelsens gate]] med tverrgater, forretningssenteret [[Carl Berners plass]] med den gamle [[Ringen kino (gammel)|Ringen kino]], anlagt 1934–40. [[Rodeløkkens Kolonihager|Rodeløkka Kolonihager]] ble anlagt på Dælenenga i 1907 under navnet Kristiania Småhaver. [[Dælenenga idrettsplass]] ved Grünerløkka åpnet 1916. Dælenenga er et gammelt fabrikkstrøk. Dælenengen skole ble opprettet 1862, men ble senere nedlagt. Under graving i Dælenenggata i 1912 ble det funnet en steinalderboplass (Nøstvetkulturen) med flere redskaper.
 +
[[Kategori:Strøk]]
 +
[[Kategori:Bydel Grünerløkka]]

Revisjonen fra 2. jul. 2018 kl. 11:03

Dælenenga, forretnings- og boligstrøk mellom Grünerløkka og Rodeløkka; navn etter Dælenenga gård. Historisk sett er det hele området mellom Lakkegata/bekkedråget øst for Trondheimsveien (nord til Sofienberg)/Trondheimsveien i øst og Grünerløkka/Torshov i vest. Akerselva er grense i sør og søndre Åsen i nord.

Strøket som nå kalles Dælenenga, ble innlemmet i byen 1878. Leiegårdsbebyggelse fra slutten av 1800-tallet, det meste nyregulert i 1930-årene. Bebyggelsen i Dælenenggata med Meieribolagets (senere Fellesmeieriets) anlegg, Christian Michelsens gate med tverrgater, forretningssenteret Carl Berners plass med den gamle Ringen kino, anlagt 1934–40. Rodeløkka Kolonihager ble anlagt på Dælenenga i 1907 under navnet Kristiania Småhaver. Dælenenga idrettsplass ved Grünerløkka åpnet 1916. Dælenenga er et gammelt fabrikkstrøk. Dælenengen skole ble opprettet 1862, men ble senere nedlagt. Under graving i Dælenenggata i 1912 ble det funnet en steinalderboplass (Nøstvetkulturen) med flere redskaper.