Forskjell mellom versjoner av «Borch & Co. Aktiebryggeri»

Linje 1: Linje 1:
'''Borch & Co. Aktiebryggeri''', et bryggeri på [[Bryn (strøk)|Bryn]] grunnlagt i 1876 som ''Christiania Porterbryggeri.'' Det holdt til i [[Jernbaneveien]] 2 ved [[Bryn stasjon]], nå [[Østensjøveien]] 58. Bryggeriet som fikk vann fra [[Østensjøbekken]], skiftet eiere og navn en rekke ganger- I begynnelsen av 1880-årene het det ''Bryns Bryggeri'', deretter ''Erlanger Bryggeri''. I 1892 skiftet det navn til Borch & Co., det navnet det hadde lengst. I 1902 ble det overtatt av revyartisten Victor Bernaus far, direktør Carl Louis Henrik Bernau (1851–1911), som ved siden av å drive eget bryggeri også var sjef for ''Rosenborg Bryggeri''  (det senere ''St. Halvard Bryggeri'' og [[Nora Fabrikker|Nora Mineralvandfabrik]]) i [[Pilestredet]] 77 («[[Norabakken|Nora-bakken]]») 1896–1905. Bernaus Bryggeri gikk imidlertid konkurs etter bare to år, og det siste forsøket på å drive bryggeri på Bryn ble gjort av ''Akers Bryggeri,'' som holdt produksjonen i gang til 1908. En spesiell ting med bryggeriet på Bryn var at det ikke hadde ølkjeller og utsalg her, men i [[Lakkegata]] 39/41. Bernau flyttet imidlertid denne delen av virksomheten til [[Akersgata]] 55.
+
'''Borch & Co. Aktiebryggeri''', et bryggeri på [[Bryn (strøk)|Bryn]] grunnlagt i 1876 som ''Christiania Porterbryggeri.'' Det holdt til i [[Jernbaneveien]] 2 ved [[Bryn stasjon]], nå [[Østensjøveien]] 58. Bryggeriet som fikk vann fra [[Østensjøbekken]], skiftet eiere og navn en rekke ganger- I begynnelsen av 1880-årene het det ''Bryns Bryggeri'', deretter ''Erlanger Bryggeri''. I 1892 skiftet det navn til Borch & Co. I 1902 ble det overtatt av revyartisten Victor Bernaus far, direktør Carl Louis Henrik Bernau (1851–1911), som ved siden av å drive eget bryggeri også var sjef for ''Rosenborg Bryggeri''  (det senere ''St. Halvard Bryggeri'' og [[Nora Fabrikker|Nora Mineralvandfabrik]]) i [[Pilestredet]] 77 («[[Norabakken|Nora-bakken]]») 1896–1905. Bernaus Bryggeri gikk imidlertid konkurs etter bare to år, og det siste forsøket på å drive bryggeri på Bryn ble gjort av ''Akers Bryggeri,'' som holdt produksjonen i gang til 1908. En spesiell ting med bryggeriet på Bryn var at det ikke hadde ølkjeller og utsalg her, men i [[Lakkegata]] 39/41. Bernau flyttet imidlertid denne delen av virksomheten til [[Akersgata]] 55.
  
Bygningen hvor bryggeriene holdt til, en fin teglsteinsbygning med fabrikkpipe, er fremdeles bevart. Etter nedleggelsen av ''Akers Bryggeri'', ble bygningen overtatt av ''Norske Jernstøperier''. I 1933 etablert ''OWA oljeprodukte''r seg her; selskapets mest kjente produkt er Owatrol, rustbeskyttelse og malingtilsetning.
+
Bygningen hvor bryggeriene holdt til, en fin teglsteinsbygning med fabrikkpipe, er fremdeles bevart. Etter nedleggelsen av ''Akers Bryggeri'', ble bygningen overtatt av ''Norske Jernstøperier''. I 1933 etablerte ''OWA oljeprodukte''r seg her; selskapets mest kjente produkt er Owatrol, rustbeskyttelse og malingtilsetning.
 
[[Kategori:Bryggerier]]
 
[[Kategori:Bryggerier]]

Revisjonen fra 20. feb. 2019 kl. 17:22

Borch & Co. Aktiebryggeri, et bryggeri på Bryn grunnlagt i 1876 som Christiania Porterbryggeri. Det holdt til i Jernbaneveien 2 ved Bryn stasjon, nå Østensjøveien 58. Bryggeriet som fikk vann fra Østensjøbekken, skiftet eiere og navn en rekke ganger- I begynnelsen av 1880-årene het det Bryns Bryggeri, deretter Erlanger Bryggeri. I 1892 skiftet det navn til Borch & Co. I 1902 ble det overtatt av revyartisten Victor Bernaus far, direktør Carl Louis Henrik Bernau (1851–1911), som ved siden av å drive eget bryggeri også var sjef for Rosenborg Bryggeri (det senere St. Halvard Bryggeri og Nora Mineralvandfabrik) i Pilestredet 77 («Nora-bakken») 1896–1905. Bernaus Bryggeri gikk imidlertid konkurs etter bare to år, og det siste forsøket på å drive bryggeri på Bryn ble gjort av Akers Bryggeri, som holdt produksjonen i gang til 1908. En spesiell ting med bryggeriet på Bryn var at det ikke hadde ølkjeller og utsalg her, men i Lakkegata 39/41. Bernau flyttet imidlertid denne delen av virksomheten til Akersgata 55.

Bygningen hvor bryggeriene holdt til, en fin teglsteinsbygning med fabrikkpipe, er fremdeles bevart. Etter nedleggelsen av Akers Bryggeri, ble bygningen overtatt av Norske Jernstøperier. I 1933 etablerte OWA oljeprodukter seg her; selskapets mest kjente produkt er Owatrol, rustbeskyttelse og malingtilsetning.