Reguleringskommisjonen

Reguleringskommisjonen var et fast, kommunalt organ med ansvar for regulering av gater og offentlige plasser og mer omfattende byplaner. Kommisjonen ble opprettet fra 1828 og var i virksomhet til den ble erstattet av Reguleringsrådet i 1929.

Stadskonduktøren, fra 1896 reguleringssjefen, forberedte og la frem saker for kommisjonen og gjennomførte vedtak. Alle reguleringssaker skulle behandles av kommisjonen, og avgjørelser tatt av reguleringssjefen kunne klages inn for kommisjonen. Kommisjonens vedtak kunne etter loven av 1827 klages inn for regjeringen.

Sammensetning

Etter bygningsloven for Christiania av 1827 besto kommisjonen av politimesteren, branndirektøren, stadskonduktøren, magistraten og syv av «formennene», som må bety de eligerede menn, fra 1837 medlemmer av formannskapet. Etter loven av 1875 av stadskonduktøren, stadsingeniøren, et medlem av magistraten og 4 medlemmer av formannskapet.

Etter bygningsloven for Kristiania av 1899 besto kommisjonen av et medlem av magistraten, reguleringssjefen, bygningssjefen, stadsingeniøren (fra 1906 overingeniøren for vann og kloakk), stadsfysikus (helsesjefen) og fem medlemmer av bystyret, av disse minst to medlemmer av formannskapet, oppnevnt av magistraten og formannskapet.

Aker og byggebeltet

Reguleringskommisjonen for Kristiania behandlet fra byutvidelsen i 1878 til 1899 saker om byggebeltet i Aker, det vil si arealet som lå mindre enn 1400 meter fra bygrensen. I byggebeltet gjaldt bygningsloven for Kristiania av 1875.

Med bygningsloven for Kristiania av 1899 gjaldt fortsatt byens bygningslov, men Aker overtok forvaltningen av byggebeltet og hadde for dette en egen reguleringskommisjon, pålagt i loven § 100. Med bygningsloven for landets byer av 1924, i kraft 1929, falt byggebeltet bort.