Emaljeverket

Emaljeverket A/S, tidligere industribedrift grunnlagt i 1934 på initiativ av blant andre Gregers Kure. Bedriften hadde først produksjonslokaler på Grünerløkka (Schous plass 2), men flyttet i 1937 til egne lokaler på Hasle (Lørenveien 51).

Bedriften drev opprinnelig emaljering av halvfabrikata fra produsenter av komfyrer. Etter den annen verdenskrig begynte Emaljeverket egenproduksjon av emaljerte badekar, utslagsvasker og oppvaskkummer og dekket en stor del av det norske behov på dette området. Et datterselskap i Enebakk laget fra 1954 rustfrie beslag til oppvaskbenker. Fra 1950-årene hadde bedriften stor suksess med egne vaskemaskiner (merket Evalet) med salg i Norge og Sverige, senere også kjøleskap, frysere, varmtvannsbeholdere, butikkinventar m.m.

Emaljeverket åpnet i 1960 en ny fabrikk for produksjon av kjøkkenseksjoner i Lørenskog og overtok i 1965 Aanonsen Fabrikker i Oslo og Termolux Fabrikker i Skien. Etter et forsøk fra amerikanskeide Standard Telefon og Kabelfabrik på å overta bedriften, ble Emaljeverket i 1970 i stedet sammensluttet med konkurrenten Nordia til kjøkkenprodusenten Norema, som snart flyttet til Lørenskog, senere til Jevnaker.