Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart
Museet med bebyggelsen på Tjuvholmen. Foto: Helge Høifødt / Oslo Byleksikon

Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, åpnet 9. okt. 1993, har en samling moderne europeisk og amerikansk billedkunst av bl.a. Francis Bacon, Anselm Kiefer, R. B. Kitaj, Jeff Koons og Damien Hirst, og har også midlertidige utstillinger. Museet ble til etter initiativ og med bidrag fra Thomas Fearnleys Bidrags- og Gavefond, Nils Astrups Bidragsfond, Heddy og Nils Astrups Minnegave, H. R. Astrups Stiftelse og Astrup Fearnley A/S.

Museet åpnet 1993 i den prisbelønte Astrup Fearnley-gården i Grev Wedels plass 9 (ark. LPO arkitektur og design). Bygget har et karakteristisk inngangsparti med ståldører i Dronningens gate 4, og inngår i det eksisterende kvartalsmønsteret.

Museet flyttet i 2012 til Strandpromenaden 2 på Tjuvholmen og en ny bygning tegnet av Renzo Piano, åpnet 27. september 2012 av dronning Sonja. Museumsbygget består av to separate deler, for både den permanente utstillingen og for skiftende utstillinger. Mellom museumsbygget og sjøen ligger en skulpturpark med bølgende plener og skulpturer fra Selvaag-samlingen, og Tjuvholmen bystrand.