Forskjell mellom versjoner av «Ytteborgs Bryggeri A/S»

Linje 1: Linje 1:
'''Ytteborgs Bryggeri A/S''', grunnlagt av garvermester og stadshauptmann Nils Jensen Ytteborg (1792–1858) i 1836 i [[Pløens gate]] ved dagens [[Youngstorget]]. I 1848 flyttet han virksomheten til en ny bryggeribygning i [[Hausmanns gate]] 12, der «Blå Kors-bygningen» ligger nå. I 1897 ble bryggeriet lyttet til [[Øvre Foss]] og skiftet navn til [[Foss Bryggeri]].  
+
'''Ytteborgs Bryggeri A/S''', grunnlagt av garvermester og stadshauptmann Nils Jensen Ytteborg (1792–1858) i 1836 i nåværende [[Pløens gate]] ved dagens [[Youngstorget]]. I 1848 flyttet han virksomheten til en ny bryggeribygning i [[Hausmanns gate]] 12, der «Blå Kors-bygningen» ligger nå. Hvorvidt han også tidligere hadde hatt virksomhet her, er uklart. I 1897 ble bryggeriet lyttet til [[Øvre Foss]] og skiftet navn til [[Foss Bryggeri]].  
  
Samtidig som bryggeriet flyttet til Hausmann sgate, fikk det anlagt ølkjellerne i fjellet i [[Akersbakken]], fire store lagerrom med teglsteinshvelv under en overbygning av utmurt bindingsverk. Adkomsten var gjennom bindingsverkshuset, hvorfra to vindeltrapper førte ned til kjellerne. I midten av trappene var det heiser til å heise øltønner opp til overbygget, hvorfra de ble transportert til bryggeriet for tapping på flasker. Ytteborgs ølkjellere var meget avanserte for sin tid og ble innviet under festivitas av daværende kong Oscar 1 og dronning Josephine. Ølkjellerne var i bruk til 1897.
+
Samtidig som bryggeriet flyttet til Hausmanns gate, fikk det anlagt ølkjellerne i fjellet i [[Akersbakken]], fire store lagerrom med teglsteinshvelv under en overbygning av utmurt bindingsverk. Adkomsten var gjennom bindingsverkshuset, hvorfra to vindeltrapper førte ned til kjellerne. I midten av trappene var det heiser til å heise øltønner opp til overbygget, hvorfra de ble transportert til bryggeriet for tapping på flasker. Ytteborgs ølkjellere var meget avanserte for sin tid og ble innviet under festivitas av daværende kong Oscar 1 og dronning Josephine. Ølkjellerne var i bruk til 1897.
  
 
Under den annen verdenskrig ble de gamle ølkjellerne brukt til grønnsaklager, og det ble da åpnet en transportinngang fra Akersbakken. I forbindelse med en utvidelse av [[Gamle Aker kirkegård]] i 1950-årene ble overbygningen revet, og kjellerne ble etter en tid så utsatt for grunnfuktighet, slik at de senere ikke har kunnet brukes.
 
Under den annen verdenskrig ble de gamle ølkjellerne brukt til grønnsaklager, og det ble da åpnet en transportinngang fra Akersbakken. I forbindelse med en utvidelse av [[Gamle Aker kirkegård]] i 1950-årene ble overbygningen revet, og kjellerne ble etter en tid så utsatt for grunnfuktighet, slik at de senere ikke har kunnet brukes.
 
[[Kategori:Bryggerier]]
 
[[Kategori:Bryggerier]]

Revisjonen fra 16. nov. 2020 kl. 09:59

Ytteborgs Bryggeri A/S, grunnlagt av garvermester og stadshauptmann Nils Jensen Ytteborg (1792–1858) i 1836 i nåværende Pløens gate ved dagens Youngstorget. I 1848 flyttet han virksomheten til en ny bryggeribygning i Hausmanns gate 12, der «Blå Kors-bygningen» ligger nå. Hvorvidt han også tidligere hadde hatt virksomhet her, er uklart. I 1897 ble bryggeriet lyttet til Øvre Foss og skiftet navn til Foss Bryggeri.

Samtidig som bryggeriet flyttet til Hausmanns gate, fikk det anlagt ølkjellerne i fjellet i Akersbakken, fire store lagerrom med teglsteinshvelv under en overbygning av utmurt bindingsverk. Adkomsten var gjennom bindingsverkshuset, hvorfra to vindeltrapper førte ned til kjellerne. I midten av trappene var det heiser til å heise øltønner opp til overbygget, hvorfra de ble transportert til bryggeriet for tapping på flasker. Ytteborgs ølkjellere var meget avanserte for sin tid og ble innviet under festivitas av daværende kong Oscar 1 og dronning Josephine. Ølkjellerne var i bruk til 1897.

Under den annen verdenskrig ble de gamle ølkjellerne brukt til grønnsaklager, og det ble da åpnet en transportinngang fra Akersbakken. I forbindelse med en utvidelse av Gamle Aker kirkegård i 1950-årene ble overbygningen revet, og kjellerne ble etter en tid så utsatt for grunnfuktighet, slik at de senere ikke har kunnet brukes.