Forskjell mellom versjoner av «Tostrupløkken»

 
Linje 1: Linje 1:
'''Tostrupløkken''', løkke på [[Bymarken]], lå ved [[Akersbakken]] 30–32. Den var i 1790-årene eid av stadskaptein Peder Frost som kalte løkken Cecilienlyst etter sin kone Cecilie. Senere byttet den navn til Bellevue. I 1845 kjøpte grosserer Christopher Tostrup løkken, som ble overtatt av kommunen 1873 for å utvide [[Vår Frelsers gravlund]]. Bygningene ble ominnredet til epidemilasarett, Tostrupsløkkens Lazaret, for skarlagensfeber og meslinger. Kirkeinspeksjonen eide eiendommen, og da kirkegården måtte utvides i 1891, ble husene brent pga. sin smittefarlige fortid.
+
'''Tostrupløkken''', løkke på [[Bymarken]], lå ved [[Akersbakken]] 30–32. Den var i 1790-årene eid av stadskaptein Peder Frost som kalte løkken Cecilienlyst etter sin kone Cecilie. Senere byttet den navn til Bellevue. I 1845 kjøpte grosserer Christopher Tostrup løkken, som ble overtatt av kommunen 1873 for å utvide [[Vår Frelsers gravlund]]. Bygningene ble ominnredet til epidemilasarett, Tostrupsløkkens Lazaret, for skarlagensfeber og meslinger. Kirkeinspeksjonen eide eiendommen, og da kirkegården måtte utvides i 1891, ble hovedhuset brent pga. sin smittefarlige fortid, mens en stall og en sidebygning ble stående. Denne bygningen, Akersbakken 30, ble lenge brukt av gravferds-etaten, men ble så prestebolig for Markus menighet. Solgt til [[Gamle Aker kirke|Gamle Aker]] menighet 1999, og tatt i bruk som kontor og menighetslokale 2001.
  
 
Løkken må ikke forveksles med [[Tostrups løkke]] på [[Skarpsno]].
 
Løkken må ikke forveksles med [[Tostrups løkke]] på [[Skarpsno]].
  
 
[[Kategori:Løkker]]
 
[[Kategori:Løkker]]

Nåværende revisjon fra 21. apr. 2020 kl. 15:15

Tostrupløkken, løkke på Bymarken, lå ved Akersbakken 30–32. Den var i 1790-årene eid av stadskaptein Peder Frost som kalte løkken Cecilienlyst etter sin kone Cecilie. Senere byttet den navn til Bellevue. I 1845 kjøpte grosserer Christopher Tostrup løkken, som ble overtatt av kommunen 1873 for å utvide Vår Frelsers gravlund. Bygningene ble ominnredet til epidemilasarett, Tostrupsløkkens Lazaret, for skarlagensfeber og meslinger. Kirkeinspeksjonen eide eiendommen, og da kirkegården måtte utvides i 1891, ble hovedhuset brent pga. sin smittefarlige fortid, mens en stall og en sidebygning ble stående. Denne bygningen, Akersbakken 30, ble lenge brukt av gravferds-etaten, men ble så prestebolig for Markus menighet. Solgt til Gamle Aker menighet 1999, og tatt i bruk som kontor og menighetslokale 2001.

Løkken må ikke forveksles med Tostrups løkkeSkarpsno.