Porthøgda

Revisjon per 26. aug. 2019 kl. 20:22 av KAT (diskusjon | bidrag) (Ny side: Porthøgda, Det har blitt så populært å si ”Maridalsalpene,” ”Heggelivannsalpene” eller ”Sandungsalpene” når en skal nevne toppene rundt et område. Direkte alpint er jo…)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Porthøgda, Det har blitt så populært å si ”Maridalsalpene,” ”Heggelivannsalpene” eller ”Sandungsalpene” når en skal nevne toppene rundt et område. Direkte alpint er jo ikke noe av det vi har nevnt her. 620 moh Men alle er vel enige om at nest laveste punkt vest for Porthøgda heter Porten, som selvsagt har gitt navnet til Porthøgda. Det laveste punktet er Portmyra, også kalt Storporten, men her er det så vått at det ikke kunne brukes som ferdselsvei.

Porten, dette fem meter brede skaret med fjellvegger på begge sider og som ligger øst for Portmyra, har tidligere vært ride- og skivei mellom gårdene Fyllingen og Sandungen. (En del av Baronveien fra Sørkedalen. Det heter Kloppmyra nord for Porten, klopplagt for at hestene skulle kunne komme over.) I dag er det merket skiløype gjennom Porten. Om du syntes det er bratt opp her kan du tenke på at 50 km i Holmenkollen i 1924 kjørte ned gjennom Porten til Fyllingen gård på skarpt føre. Utforløypa her var ikke til å spøke med. Men den tids skiløpere kunne sin kunst, særlig når det gjaldt tverrvendinger og bråkast.

Vi anbefaler en ”tinderangling” fra Kikuttoppen til Sandungskollen eller omvendt. Etter at den nye blåstien ble merket har mange oppdaget denne fine turen med utsikt til alle kanter av Marka.

Kikuttoppen og resten av åsryggen markerer naturlig en grense mellom Nordmarka syd og Nordmarka nord, og er synlig fra store deler av Marka. Toppen er ikke spesielt høy, 612 moh., men den ruver likevel godt blant sine nærmeste naboer.

Det er enkelt å ta seg opp på toppen sommer som vinter. Om vinteren kan man for eksempel ta seg helt opp fra der tømmerveien opp Puttedalen slutter, eller man kan følge en gammel løype fra Fyllingen gård. På vei opp på åsryggen åpner utsynet seg i de fleste retninger, men særlig sydover. Er man først oppe på toppen, kan man vurdere en vandring nordvestover åskammen og ta seg opp på Porten, Askehøgda og Sandungskollen også.