Forskjell mellom versjoner av «Oslo fengsel»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
 
(8 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Oslo fengsel,''' til 2001 Oslo kretsfengsel, [[Grønlandsleiret]] 44 og [[Åkebergveien]] 11, lokalfengsel for [[Oslo]] og omland og sorterer under Kriminalomsorgen Region Øst. Fengselet mottar varetektsfengslede og domfelte med kortere soningstider. Avdeling A (boenheten) har 151 plasser og holder til i det tidligere [[Botsfengselet]]. Avdeling B inneholder bl.a. fengselets sykehus; denne delen av fengselet er på folkemunne kjent under navnet [[Bayer’n|«Bayer’n»]], fordi dets bygning i Åkebergveien opprinnelig tilhørte [[Christiania Aktie-Øl-Bryggeri]]. Avdeling C, «Stifinner’n», er et tilbud til innsatte med rus og avhengighetsproblemer, opprettet som et samarbeidsprosjekt mellom Oslo fengsel og Tyrilistiftelsen i 1992. Avdelingen holder til i det gamle fengselssykehuset.  
+
[[Fil: 1440px-Oslo_fengsel_avd.B.jpeg|miniatyr|600x600px|Oslo fengsel avd. B har inngang fra Åkebergveien. Foto: Av Carsten R D/Creative Commons]]
 +
[[Fil:Botsfengslet1870.jpg|miniatyr|600x600px|Oslo fengsel fotografert i 1870. Foto: ukjent/Oslo Museum]]
 +
 
 +
'''Oslo fengsel,''' til 2001 Oslo kretsfengsel, [[Grønlandsleiret]] 44 og [[Åkebergveien]] 11, tidligere lokalfengsel for [[Oslo]] og omland. Hele anlegget med området innenfor murene er fredet. Det har stått tomt siden det ble fraflyttet i 2017; fremtidig bruk var ikke avklart per 2019. Alleen i [[Grønlands park]] som fører fra Grønlandsleiret opp til hovedporten fikk 2017 navnet [[Egon Olsens allé]]. 
 +
 
 +
Fengselet sorterte under Kriminalomsorgen Region Øst. Fengselet mottok varetektsfengslede og domfelte med kortere soningstider. Avdeling A (boenheten) hadde 151 plasser og holdt til i det tidligere [[Botsfengselet]]. Avdeling B inneholdt bl.a. fengselets sykehus; denne delen av fengselet er på folkemunne kjent under navnet [[Bayer’n|«Bayer’n»]], fordi dets bygning i Åkebergveien opprinnelig tilhørte [[Christiania Aktie-Øl-Bryggeri]]. Avdeling C, «Stifinner’n», var et tilbud til innsatte med rus og avhengighetsproblemer, opprettet som et samarbeidsprosjekt mellom Oslo fengsel og Tyrilistiftelsen i 1992 med lokaler i det gamle fengselssykehuset.  
 +
 
 +
1901–33 holdt Oslo kretsfengsel til i lokaler i bakbygningene i [[Grensen]] 5–7. Under den annen verdenskrig ble det tidligere bryggeriet brukt til oppbevaring av politiske fanger av det norske statspolitiet Stapo.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
{{#coordinates:primary|59.909831|10.771199|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}
  
1901–33 holdt Oslo kretsfengsel til i lokaler i bakbygningene i Grensen 5–7. Under den annen verdenskrig ble det tidligere bryggeriet brukt til oppbevaring av politiske fanger av det norske statspolitiet Stapo.
 
 
[[Kategori:Fengsler]]
 
[[Kategori:Fengsler]]
 +
[[Kategori:Bydel Gamle Oslo]]
 +
[[Kategori: Arkitektur]]

Nåværende revisjon fra 25. okt. 2021 kl. 12:15

Oslo fengsel avd. B har inngang fra Åkebergveien. Foto: Av Carsten R D/Creative Commons
Oslo fengsel fotografert i 1870. Foto: ukjent/Oslo Museum

Oslo fengsel, til 2001 Oslo kretsfengsel, Grønlandsleiret 44 og Åkebergveien 11, tidligere lokalfengsel for Oslo og omland. Hele anlegget med området innenfor murene er fredet. Det har stått tomt siden det ble fraflyttet i 2017; fremtidig bruk var ikke avklart per 2019. Alleen i Grønlands park som fører fra Grønlandsleiret opp til hovedporten fikk 2017 navnet Egon Olsens allé.

Fengselet sorterte under Kriminalomsorgen Region Øst. Fengselet mottok varetektsfengslede og domfelte med kortere soningstider. Avdeling A (boenheten) hadde 151 plasser og holdt til i det tidligere Botsfengselet. Avdeling B inneholdt bl.a. fengselets sykehus; denne delen av fengselet er på folkemunne kjent under navnet «Bayer’n», fordi dets bygning i Åkebergveien opprinnelig tilhørte Christiania Aktie-Øl-Bryggeri. Avdeling C, «Stifinner’n», var et tilbud til innsatte med rus og avhengighetsproblemer, opprettet som et samarbeidsprosjekt mellom Oslo fengsel og Tyrilistiftelsen i 1992 med lokaler i det gamle fengselssykehuset.

1901–33 holdt Oslo kretsfengsel til i lokaler i bakbygningene i Grensen 5–7. Under den annen verdenskrig ble det tidligere bryggeriet brukt til oppbevaring av politiske fanger av det norske statspolitiet Stapo.