Oslo Pride

Revisjon per 24. apr. 2023 kl. 18:24 av KAT (diskusjon | bidrag)

Oslo Pride er en kulturfestival som avholdes i siste halvdel av juni hvert år. Den blir arrangert for mennesker med tilknytning til LGBTI-bevegelsen (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersexpersoner) eller personer som støtter denne; første gang avholdt i 1982 under tittelen Homodagene. Tilsvarende festivaler arrangeres over hele verden – i Norge har Oslo Pride det mest omfattende programmet og flest deltagere.

Festivalen varer i ti dager. Den rommer konserter, kunstutstillinger, filmvisninger og forskjellige typer underholdning, foruten seminarer og debatter. Arrangør er Fri Oslo og Viken, som er fylkeslaget til Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Oslo Pride driftes av over 300 frivilllige. Den har et eget festivalområde i sentrum, som stort sett har vært på Eidsvolls plass. Det største arrangementet er paraden, som arrangeres på den siste lørdagen og går fra Grønland til festivalområdet. Her deltar både bedrifter, organisasjoner og politiske partier. Under festivalen deler arrangørene ut "Homofrydprisen" og utnevner "Årets æreshomo". En homofobpris ble imidlertid utdelt for siste gang i 2009.

Historikk

Den 27. juni 1974 var det en offentlig manifestasjon i Oslo til støtte for Stonewall-opprøret, som var en protest mot en politirazzia i en bar for homofile i New York. Ideen om et arrangement med parade ble realisert første gang i 1982. Arrangementet ble kalt Homodagene frem til og med 1993, deretter Skeive dager fra 1994 til 2013 og fra 2014 Oslo Pride. Festivalen har vært arrangert hvert år bortsett fra i 2020, da den ble avlyst på grunn av koronapandemien, og i 2022, da politiet stoppet festivalen av sikkerhetshensyn etter skytingen som krevde to menneskeliv ved London pub i Rosenkrantz' gate. Oslo var vertsby for den internasjonale festivalen Europride i 2005 og 2014.