Forskjell mellom versjoner av «National Bryggeriet»

(Ny side: '''National Bryggeriet''', tidlidligere bryggeri, etablert i 1897 med stor bygning i Trondheimsveien 132. Bygget som nå er under ombygging til barnehage, huskes nok av flest som S…)
 
 
(En mellomliggende revisjon av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''National Bryggeriet''', tidlidligere bryggeri, etablert i 1897 med stor bygning i [[Trondheimsveien]] 132. Bygget som nå er under ombygging til barnehage, huskes nok av flest som [[Sophies Minde]], for bryggeriet kom aldri i drift. Det var etablert som aksjeselskap, og aksjetegningen gikk greit under den hektiske jobbetiden som da hersket i byen. Blant de store askjonærene var P. Ltz Aass, som ble valgt til formann i styret. Oppføringen av det store og for den tid meget moderne bryggeribygget ble vesentlig dyrere enn planlagt. Hele aksjekapitalen ble brukt opp, og det måtte tas opp et stort banklån som styremedlemmene garanterte for. Men heller ikke dette var nok, og det ble tatt opp et pantelån på én million kroner for å få bygget klart for produksjon. Det kom så vidt i drift, men da ølmarkedet etter Kristiania-krakket i 1899 falt kraftig, gikk man tom for driftskapital. Et forsøk på aksjeutvidelse mislyktes, og dermed gikk bryggeriet til skifteretten som konkursbo i 1901.
+
'''National Bryggeriet''', tidligere bryggeri, etablert i 1897 med stor bygning i [[Trondheimsveien]] 132. Bygget som nå er under ombygging til barnehage, huskes nok av flest som [[Sophies Minde]], for bryggeriet kom bare så vidt i drift før det måtte stenge. Det var etablert som aksjeselskap, og aksjetegningen gikk greit under den hektiske jobbetiden som da hersket i byen. Blant de store aksjonærene var P. Ltz. Aass, som ble valgt til formann i styret. Oppføringen av det store og for den tid meget moderne bryggeribygget ble vesentlig dyrere enn planlagt. Hele aksjekapitalen ble brukt opp, og det måtte tas opp et stort banklån som styremedlemmene garanterte for. Men heller ikke dette var nok, og det ble tatt opp et pantelån på én million kroner for å få bygget klart for produksjon. Det kom så vidt i drift, men da ølmarkedet etter Kristiania-krakket i 1899 falt kraftig, gikk man tom for driftskapital. Et forsøk på aksjeutvidelse mislyktes, og dermed gikk bryggeriet til skifteretten som konkursbo i 1901.
  
For åhindre at spekulanter overtok og startet ny ølproduksjon i bryggeriet, kjøpte de andre Kristiania-bryggeriene konkursboet. Bygningen ble senere solgt og ombygd, og i 1927 åpnet Sohies Minde poliklinikk og et moderne ortopedisk verksted hvor man fremstilte alle typer proteser ogbandasjer. Disse virksomhetene flyttet ut i henholdsvis 2002 og 2004.
+
For å hindre at spekulanter overtok og startet ny ølproduksjon i bryggeriet, kjøpte de andre Kristiania-bryggeriene konkursboet. Bygningen ble senere solgt og ombygd, og i 1927 åpnet Sophies Minde poliklinikk og et moderne ortopedisk verksted hvor man fremstilte alle typer proteser og bandasjer. Disse virksomhetene flyttet ut i henholdsvis 2002 og 2004.
 
[[Kategori:Bryggerier]]
 
[[Kategori:Bryggerier]]
 
[[Kategori:Bydel Grünerløkka]]
 
[[Kategori:Bydel Grünerløkka]]

Nåværende revisjon fra 12. jan. 2021 kl. 19:04

National Bryggeriet, tidligere bryggeri, etablert i 1897 med stor bygning i Trondheimsveien 132. Bygget som nå er under ombygging til barnehage, huskes nok av flest som Sophies Minde, for bryggeriet kom bare så vidt i drift før det måtte stenge. Det var etablert som aksjeselskap, og aksjetegningen gikk greit under den hektiske jobbetiden som da hersket i byen. Blant de store aksjonærene var P. Ltz. Aass, som ble valgt til formann i styret. Oppføringen av det store og for den tid meget moderne bryggeribygget ble vesentlig dyrere enn planlagt. Hele aksjekapitalen ble brukt opp, og det måtte tas opp et stort banklån som styremedlemmene garanterte for. Men heller ikke dette var nok, og det ble tatt opp et pantelån på én million kroner for å få bygget klart for produksjon. Det kom så vidt i drift, men da ølmarkedet etter Kristiania-krakket i 1899 falt kraftig, gikk man tom for driftskapital. Et forsøk på aksjeutvidelse mislyktes, og dermed gikk bryggeriet til skifteretten som konkursbo i 1901.

For å hindre at spekulanter overtok og startet ny ølproduksjon i bryggeriet, kjøpte de andre Kristiania-bryggeriene konkursboet. Bygningen ble senere solgt og ombygd, og i 1927 åpnet Sophies Minde poliklinikk og et moderne ortopedisk verksted hvor man fremstilte alle typer proteser og bandasjer. Disse virksomhetene flyttet ut i henholdsvis 2002 og 2004.