Forskjell mellom versjoner av «Lybekkveien»

(Litt om Preuthuns)
m
Linje 5: Linje 5:
 
'''2.''' Villa fra mellomkrigstiden, opp til 1950-årene kolonialforretning.  
 
'''2.''' Villa fra mellomkrigstiden, opp til 1950-årene kolonialforretning.  
  
'''7''' (tidligere 5). En stor, nybarokk trevilla med hage nedover langs Heimdals vei, nå [[Hemingveien]]. Fra Lybekkveien førte tidligere  en allé opp til huset, ved siden av denne lå det en tennisbane. Under krigen bodde fru Wanda Preuthun (1902–1967) og hennes mann ingeniør og vernepliktig flyoffiser Christian Preuthun (opprinnelig Hellesen) (1891–1982) her, begge medlemmer av NS fra 1940. Hun spilte tennis med tyske offiserer i hagen og hadde selskapelig samvær med dem i villaen. Han samarbeidet aktivt med tyskerne, bl.a. bistod han dem i aprildagene 1940 og var med tvangsevakueringen fra Finnmark og Nord-Troms i 1944. Wanda Preuthun, som hadde arvet en formue fra sin far, Oscar Preuthun (1861–1930), ble i rettsoppgjøret dømt til bot og erstatning på hele 1 350 000, noe som ville tilsvare over 28 millioner i dag. Hennes mann som senere tok tilbake sitt gamle navn etter at de ble skilt like etter krigen, fikk en lang fengselsstraff. Wanda Preuthun flyttet til Sverige og levde der resten av sitt liv. Huset deres er betydelig ombygd og den store hagen utparsellert og bebygd med småhus fra rundt 1980.
+
'''7''' (tidligere 5). En stor, nybarokk trevilla som tidligere hadde en stor hage nedover langs Heimdals vei, nå [[Hemingveien]]. Fra Lybekkveien førte tidligere  en allé opp til huset, ved siden av denne lå det en tennisbane. Under krigen bodde det en NS-familie her. Fruen i huset hadde selskapelig omgang med tyske offiserer og spilte tennis med dem på banen i hagen, noe som forarget naboene. For dette ble hun dømt til en usedvanlig stor bot og erstatning i landsvikoppgjøret, summen hun måtte betale ville i dag tilsvart over 28 millioner kroner. Hennes mann som samarbeidet aktivt med okkupasjonsmakten, fikk fengselsstraff. Huset deres er betydelig ombygd og den store hagen utparsellert og bebygd med småhus fra rundt 1980.
  
 
'''8–16'''. Eneboliger bygd i 1960-årene på et område som opp til da hadde vært Fredrik Johanssons gartneri og plassen Lybekk, som lå på nedsiden av svingen der husene med adresse '''10c''' og '''10d''' nå ligger. Plassen ble revet i 1960-årene.  
 
'''8–16'''. Eneboliger bygd i 1960-årene på et område som opp til da hadde vært Fredrik Johanssons gartneri og plassen Lybekk, som lå på nedsiden av svingen der husene med adresse '''10c''' og '''10d''' nå ligger. Plassen ble revet i 1960-årene.  

Revisjonen fra 3. feb. 2018 kl. 16:45

Lybekkveien, Holmen, bydel Vestre Aker, fra Holmenkollveien ovenfor Gressbanen til Stasjonsveien ved Rema 1000-butikken på Holmen. Oppkalt 1928 etter plassen Lybekk, opprinnelig husmannsplass under Vestre Holmen.

Bygninger m.m.:

2. Villa fra mellomkrigstiden, opp til 1950-årene kolonialforretning.

7 (tidligere 5). En stor, nybarokk trevilla som tidligere hadde en stor hage nedover langs Heimdals vei, nå Hemingveien. Fra Lybekkveien førte tidligere en allé opp til huset, ved siden av denne lå det en tennisbane. Under krigen bodde det en NS-familie her. Fruen i huset hadde selskapelig omgang med tyske offiserer og spilte tennis med dem på banen i hagen, noe som forarget naboene. For dette ble hun dømt til en usedvanlig stor bot og erstatning i landsvikoppgjøret, summen hun måtte betale ville i dag tilsvart over 28 millioner kroner. Hennes mann som samarbeidet aktivt med okkupasjonsmakten, fikk fengselsstraff. Huset deres er betydelig ombygd og den store hagen utparsellert og bebygd med småhus fra rundt 1980.

8–16. Eneboliger bygd i 1960-årene på et område som opp til da hadde vært Fredrik Johanssons gartneri og plassen Lybekk, som lå på nedsiden av svingen der husene med adresse 10c og 10d nå ligger. Plassen ble revet i 1960-årene.

Vest for Arnebråtveien frittliggende tomannsboliger (nr. 20 og 22) og rekkehus (24–42) bygd av Holmenhaugen borettslag og blokker bygd av A/S Holmenbygg rundt 1950.

Referanser i denne artikkelen

Holmenhaugen

Referanser til denne artikkelen

Lybekk