Forskjell mellom versjoner av «Lasarettet»

(Created page with "Gammel fiskeplass ved Sandtangen på sørøstsiden av Hovedøya, navn etter Hovedøen Lazareth, som fra 1872 til 1931 var karantenestasjon hvor personer som kom til byen med b...")
 
(skrivefeil)
 
(6 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Gammel fiskeplass ved Sandtangen på sørøstsiden av Hovedøya, navn etter Hovedøen Lazareth, som fra 1872 til 1931 var karantenestasjon hvor personer som kom til byen med båt med smittsomme sykdommer, ble innlagt.
+
'''Lasarettet''', ''Karantenelasarettet'', navn på en gammel fiskeplass ved Sandtangen på sørøstsiden av [[Hovedøya]], oppkalt etter «Hovedøen Lazareth». I 1771 ble det foreslått å opprette et karantenelasarett her, men dette ble først realisert i 1872. Tanken var opprinnelig å internere syke sjøfolk på vei til Christiania, men slik ble det aldri brukt. Derimot ble det  brukt som karantenestasjon for tuberkuløse. Denne funksjonen ble flyttet til Ullevål sykehus i 1931.  
  
== Referanser til denne artikkelen ==
+
Fra september 1944 kan lasarettet ha blitt brukt av tyskerne for å internere personell fra Finland. Karantenestasjonen ble nedlagt i 1951 og bygningene etter hvert revet. Et lagerskur som ble stående igjen, ble en tid brukt av Havnepolitiet i Oslo, før de flyttet til skur 30 på Akershuskaiene'''.'''
  
[[Hovedøya]]
+
[[Kategori:Øyene]]
 +
[[Kategori:Sykehus]]
 +
[[Kategori:Andre verdenskrig 1940-1945]]

Nåværende revisjon fra 25. okt. 2020 kl. 17:48

Lasarettet, Karantenelasarettet, navn på en gammel fiskeplass ved Sandtangen på sørøstsiden av Hovedøya, oppkalt etter «Hovedøen Lazareth». I 1771 ble det foreslått å opprette et karantenelasarett her, men dette ble først realisert i 1872. Tanken var opprinnelig å internere syke sjøfolk på vei til Christiania, men slik ble det aldri brukt. Derimot ble det brukt som karantenestasjon for tuberkuløse. Denne funksjonen ble flyttet til Ullevål sykehus i 1931.

Fra september 1944 kan lasarettet ha blitt brukt av tyskerne for å internere personell fra Finland. Karantenestasjonen ble nedlagt i 1951 og bygningene etter hvert revet. Et lagerskur som ble stående igjen, ble en tid brukt av Havnepolitiet i Oslo, før de flyttet til skur 30 på Akershuskaiene.