Konditorier

Revisjon per 16. des. 2020 kl. 13:07 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Konditorier. De første konditoriene – som av mange ble oppfattet som det kvinnelige publikums alternativ til kafeene – fikk byen i 1830-årene med «Casparys», «Zuwans» og «Louis’» konditorier, som alle lå i Kirkegata. I 1860 kom Günthers konditori, også i Kirkegata, A. Baumanns Conditori i Øvre Slottsgate, 1859 Møllhausens konditori i Karl Johans gate og «Eenbergs »i Nedre Slottsgate; disse ble de mest populære. 1881 kom Halvorsens konditori i Prinsens gate, 1894 SamsonEgertorvet og 1901 Alliance i Karl Johans gate og på Vinderen. Senere bl.a. Sim. Solberg, etablert i 1901 og Ritz Conditorier fra 1927.

Møllhausen, Samson og Ritz ble etter hvert rene kjedeforetak med en lang rekke kombinerte utsalgs- og serveringssteder over hele byen. Slike bakeriutsalg kombinert med enkel servering er nå den vanlige typen konditorier. «City konditori» (nå «Pascal») i Tollbugata 11 har bevart sitt opprinnelige interiør fra 1890-årene og ble t ildelt Arkitekturvernprisen 1986. Se også Restauranter og kafeer.