Holmenkollen leir

Revisjon per 25. sep. 2017 kl. 09:53 av Emotion (diskusjon | bidrag) (Created page with "Tidligere militærleir i området sør og vest for Holmekollbakken, anlagt av tyskerne under den annen verdenskrig. Et stort område ble rekvirert og gjort til militært områ...")
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Tidligere militærleir i området sør og vest for Holmekollbakken, anlagt av tyskerne under den annen verdenskrig. Et stort område ble rekvirert og gjort til militært område med hovedkvarter for Luftflotte Nord (Norge og Danmark). Herfra var det teleprinterlinjer til Berlin og de tyske kontorene ved Fridtjof Nansens plass. Deler av Holmenkollen turisthotell var rekvirert, det var en brakkeleir mellom hotellet og hoppbakken, det var også oppført brakker bortover mot Voksenkollen hospits, som ble tatt i bruk til forlegninger og kontorer. Det ble sprengt ut et fire etasjes fjellanlegg med kommandosentral, sambandsrom, kartrom og forlegningsrom for offiserer og soldater, bunkere og tilfluktsrom. Hele området, inklusive hoppbakken og Besserudtjernet var inngjerdet. På toppen av fartstårnet var det en mitraljøsestilling.

Etter krigen ble anlegget først overtatt av de allierte, som etablerte hovedkvarter i hospitset. Her ble også det første NATO-hovedkvarteret i Norge etablert i 1951 (senere flyttet til Kolsås). Det norske Forsvaret, ved flyvåpenet, overtok fjellanlegget i 1945 og videreutviklet det etter hvert som luftoperasjonsrom for sjefen for de allierte luftstridskreftene i Sør-Norge. I 1970-årene fikk Øverstkommanderende for Sør-Norge hovedkvarter på Holmenkollen og Voksenlia, og anlegget ble utvidet og modernisert. I 1980-årene ble alle ledd i Forsvarskommando Sør-Norge flyttet til Jåttå utenfor Stavanger. Til 1998 ble anlegget administrert av Forsvarets overkommando, i 2007 ble det kjøpt av Oslo kommune. Fremdeles er deler av leiren bevart, etterkrigsdelen av fjellanlegget har bevart en del av det opprinnelige interiøret, bl.a. et operasjonsrom, og deler av anlegget er derfor vernet av Riksantikvaren. Ennå kan man se inngangene til tilfluktsrommene og et par av bunkerne med skytestillinger ved oppkjørselen til hotellet.

Referanser til denne artikkelen

Holmenkollen, Holmenkollen Park Hotel Rica