Forskjell mellom versjoner av «Halvorsens Conditori»

Linje 1: Linje 1:
 
'''Halvorsens Conditori''', konditori i [[Prinsens gate]] 26, grunnlagt 1881 av konditor Hans Halvorsen (1840–1915). Etter at hans medarbeider Olaf Johannessen (1862–1944) hadde blitt kompanjong i firmaet i 1892, overtok han konditoriet kort tid senere. I 1912 ble konditormester Hugo Tobiasson (1883–1965) medinnehaver, deretter eneeier fra 1916. I 1953 opptok han sin sønn, konditormester John Tobiasson (1918–2009) som kompanjong. Sistnevnte solgte i 1986 konditoriet til konditormester Georg Franz Duller (1948–2016). Han drev det frem til det måtte stenge i 2014. Konditoriet holdt hele tiden til i samme lokale i «Schiøllgården» («Alliancegården») ved [[Wessels plass]].
 
'''Halvorsens Conditori''', konditori i [[Prinsens gate]] 26, grunnlagt 1881 av konditor Hans Halvorsen (1840–1915). Etter at hans medarbeider Olaf Johannessen (1862–1944) hadde blitt kompanjong i firmaet i 1892, overtok han konditoriet kort tid senere. I 1912 ble konditormester Hugo Tobiasson (1883–1965) medinnehaver, deretter eneeier fra 1916. I 1953 opptok han sin sønn, konditormester John Tobiasson (1918–2009) som kompanjong. Sistnevnte solgte i 1986 konditoriet til konditormester Georg Franz Duller (1948–2016). Han drev det frem til det måtte stenge i 2014. Konditoriet holdt hele tiden til i samme lokale i «Schiøllgården» («Alliancegården») ved [[Wessels plass]].
  
Selve konditoriet, som var et stort, rettvinklet lokale på ca. 800 m², hadde plass til ca 150 gjester, det hadde bakeriet i kjelleren. I første etasje bodde fra starten av også eieren, hans familie og de  ansatte. I 1900 hadde konditoriet fire konditorsvenner, tre kafédamer, én serveringspike, hushjelp, kokkepike og stuepike. I 1930-årene var det ca. 25 ansatte, i 1950-årene 32 og ved 125-årsjubileet i 2006 17 ansatte.  Firmaets spesialiteter var fra starten av finere konditorvarer, særlig «selskapskaker», «selskapsis», dessuten «snemus» og annen hjemmelaget konfekt. I tillegg til kaker og konfekt fikk konditoriet eter hvert et visst kafépreg med servering av smørbrød i tillegg til konditorivarene.
+
Selve konditoriet, som var et stort, rettvinklet lokale på ca. 800 m², hadde plass til ca 150 gjester, det hadde bakeriet i kjelleren. I første etasje bodde fra starten av også eieren, hans familie og de  ansatte. I 1900 hadde konditoriet fire konditorsvenner, tre kafédamer, én serveringspike, hushjelp, kokkepike og stuepike. I 1930-årene var det ca. 25 ansatte, i 1950-årene 32 og ved 125-årsjubileet i 2006 17 ansatte.  Firmaets spesialiteter var fra starten av finere konditorvarer, særlig «selskapskaker», «selskapsis», dessuten «snemus» og annen hjemmelaget konfekt. I tillegg til kaker og konfekt fikk konditoriet etter hvert et visst kafépreg med servering av smørbrød i tillegg til konditorivarene.
  
 
Interiøret var opprinnelig et gedigent 1800-tallsinteriør med oppdeling av lokalet i tre deler med sideportièrer og tungeformede kapper, veggene var kledd med gyllenlærsttapet, gulvet hadde eiekpanel. Bordene hadde marmorplater og stolene var wienerstoler og plysjkledde lenestoler.  
 
Interiøret var opprinnelig et gedigent 1800-tallsinteriør med oppdeling av lokalet i tre deler med sideportièrer og tungeformede kapper, veggene var kledd med gyllenlærsttapet, gulvet hadde eiekpanel. Bordene hadde marmorplater og stolene var wienerstoler og plysjkledde lenestoler.  

Revisjonen fra 13. des. 2020 kl. 19:28

Halvorsens Conditori, konditori i Prinsens gate 26, grunnlagt 1881 av konditor Hans Halvorsen (1840–1915). Etter at hans medarbeider Olaf Johannessen (1862–1944) hadde blitt kompanjong i firmaet i 1892, overtok han konditoriet kort tid senere. I 1912 ble konditormester Hugo Tobiasson (1883–1965) medinnehaver, deretter eneeier fra 1916. I 1953 opptok han sin sønn, konditormester John Tobiasson (1918–2009) som kompanjong. Sistnevnte solgte i 1986 konditoriet til konditormester Georg Franz Duller (1948–2016). Han drev det frem til det måtte stenge i 2014. Konditoriet holdt hele tiden til i samme lokale i «Schiøllgården» («Alliancegården») ved Wessels plass.

Selve konditoriet, som var et stort, rettvinklet lokale på ca. 800 m², hadde plass til ca 150 gjester, det hadde bakeriet i kjelleren. I første etasje bodde fra starten av også eieren, hans familie og de ansatte. I 1900 hadde konditoriet fire konditorsvenner, tre kafédamer, én serveringspike, hushjelp, kokkepike og stuepike. I 1930-årene var det ca. 25 ansatte, i 1950-årene 32 og ved 125-årsjubileet i 2006 17 ansatte. Firmaets spesialiteter var fra starten av finere konditorvarer, særlig «selskapskaker», «selskapsis», dessuten «snemus» og annen hjemmelaget konfekt. I tillegg til kaker og konfekt fikk konditoriet etter hvert et visst kafépreg med servering av smørbrød i tillegg til konditorivarene.

Interiøret var opprinnelig et gedigent 1800-tallsinteriør med oppdeling av lokalet i tre deler med sideportièrer og tungeformede kapper, veggene var kledd med gyllenlærsttapet, gulvet hadde eiekpanel. Bordene hadde marmorplater og stolene var wienerstoler og plysjkledde lenestoler.

Det velrenommerte konditoriet fikk som eneste bedrift fortsette virksomheten i sine gamle lokaler etter at Stortinget overtok gården i 1977. Det ble stengt i 2014 og var planlagt åpnet igjen 2016/17, men forble stengt i fem år, da gården gjennomgikk en total ombygging. Hele «innmaten» med bærekonstruksjoner, etasjeskiller, kontorlokaler, trapper, heiser, og det gamle konditoriet ble revet, kun de gamle fasadene ble bevart. Da konditoriet gjenåpnet 2019 med nye eiere, var hele interiøret nytt, kun kopier av et takmaleri i inngangspartiet og et par takrosetter minner litt om slik det var tidligere. Det nye lokalet har fått et enkelt og elegant, lyst interiør med eiketresbrystpaneler og jugendtapet, bord og stoler er i tradisjonell kaféstil og på veggene er det malerier av samtidslunstnere samt gamle fotografer av de tidligere eierne.