Forskjell mellom versjoner av «Haakon VII-statuen»

(Ny side: '''Haakon VII-statuen,''' portrettstatue i bronse av kong Haakon VII (1872–1957) på Syvende juni-plassen, utført av Nils Aas etter at han hadde…)
 
 
Linje 1: Linje 1:
'''Haakon VII-statuen,''' portrettstatue i bronse av kong Haakon VII (1872–1957) på [[Syvende juni-plass, 7. juni plass|Syvende juni-plassen]], utført av Nils Aas etter at han hadde vunnet en konkurranse om et monument over Haakon VII i 1967. Utkastet som var tenkt å stå mellom høyblokkene i Vika, hadde da figuren plassert inne i en stor ring. Da det ble vedtatt å flytte statuen til sin nåværende plass, var den store ringen unødvendig, og Aas endret utformingen til slik den ble da den ble avduket i 1972.
+
'''Haakon VII-statuen,''' portrettstatue i bronse av kong Haakon 7 (1872–1957) på [[Syvende juni-plass, 7. juni plass|Syvende juni-plassen]], utført av Nils Aas etter at han hadde vunnet en konkurranse om et monument over Haakon 7 i 1967. Utkastet som var tenkt å stå mellom høyblokkene i Vika, hadde da figuren plassert inne i en stor ring. Da det ble vedtatt å flytte statuen til sin nåværende plass, var den store ringen unødvendig, og Aas endret utformingen til slik den ble da den ble avduket i 1972.
  
Statuen som står på et ganske høyt postament, er ikke bare en portrettstatue, selv om portrettlikheten er god. Kongen er fremstil høyreist og rank i motvind, med uniformsluen holdt foran brystet. Det at vinden har tatt tak i frakkeskjøtene, gjør at statuen har fått noe gallionsfiguraktig over seg. Slik den er plassert med blikkretning mot havna og Akershus festning, er det lett å assosiere til ilandstigningen 7. juni 1945, og den viktige rollen han spilte under krigen. Slik kan statuen sees som en karakterisering av kongen og hans holdning i krigsårene. På forsiden av postamentet i grå stein står følgende tekst under en krone: «Haakon VII Norges konge 1905–1957».  
+
Statuen som står på et ganske høyt postament, er ikke bare en portrettstatue, selv om portrettlikheten er god. Kongen er fremstilt høyreist og rank i motvind, med uniformsluen holdt foran brystet. Det at vinden har tatt tak i frakkeskjøtene, gjør at statuen har fått noe gallionsfigur-aktig over seg. Slik den er plassert med blikkretning mot havna og [[Akershus slott og festning|Akershus festning]], er det lett å assosiere til ilandstigningen 7. juni 1945 og den viktige rollen han spilte under krigen. Slik kan statuen sees som en karakterisering av kongen og hans holdning i krigsårene. På forsiden av postamentet i grå stein står følgende tekst under en krone: «Haakon VII Norges konge 1905–1957».  
 
[[Kategori:Offentlige utsmykninger og monumenter]]
 
[[Kategori:Offentlige utsmykninger og monumenter]]

Nåværende revisjon fra 3. feb. 2020 kl. 08:38

Haakon VII-statuen, portrettstatue i bronse av kong Haakon 7 (1872–1957) på Syvende juni-plassen, utført av Nils Aas etter at han hadde vunnet en konkurranse om et monument over Haakon 7 i 1967. Utkastet som var tenkt å stå mellom høyblokkene i Vika, hadde da figuren plassert inne i en stor ring. Da det ble vedtatt å flytte statuen til sin nåværende plass, var den store ringen unødvendig, og Aas endret utformingen til slik den ble da den ble avduket i 1972.

Statuen som står på et ganske høyt postament, er ikke bare en portrettstatue, selv om portrettlikheten er god. Kongen er fremstilt høyreist og rank i motvind, med uniformsluen holdt foran brystet. Det at vinden har tatt tak i frakkeskjøtene, gjør at statuen har fått noe gallionsfigur-aktig over seg. Slik den er plassert med blikkretning mot havna og Akershus festning, er det lett å assosiere til ilandstigningen 7. juni 1945 og den viktige rollen han spilte under krigen. Slik kan statuen sees som en karakterisering av kongen og hans holdning i krigsårene. På forsiden av postamentet i grå stein står følgende tekst under en krone: «Haakon VII Norges konge 1905–1957».