Forskjell mellom versjoner av «Hølaløkka»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
(Bilde)
 
(4 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Hølaløkka''', vannpark på [[Grorud (strøk)|Grorud]], i [[Alnaelva|Alnas]] løp like sør for Leirfossen. Før Alna ble lagt i rør i 1970-årene, ble vannet fra Leirfossen brukt til industriformål; her lå [[Grorud Textilfabrik]] fra 1867. Med utbyggingen av [[Østre Aker vei]] og industriområdene langs [[Stanseveien]] ble Leirfossen skjult bak en betongdemning og elva ble lagt i rør frem til Fossumbekken.
+
[[Fil:Holalokka1.JPG|miniatyr|600x600pk|Inngangen til parken fra Stanseveien. Foto: Helge Høifødt]]
 +
'''Hølaløkka''', vannpark på [[Grorud (strøk)|Grorud]], i [[Alnaelva|Alnas]] løp like sør for [[Leirfossen]]. Før Alna ble lagt i rør i 1970-årene, ble vannet fra [[Leirfossen]] brukt til industriformål; her lå [[Grorud Textilfabrik]] fra 1867. Med utbyggingen av [[Østre Aker vei]] og industriområdene langs [[Stanseveien]] ble Leirfossen skjult bak en betongdemning og elva ble lagt i rør frem til Fossumbekken.
  
Vannet fra Leirfossen ledes nå over betongdemningen og ut i et åpent vannløp. I parkområdet er det satt opp brygge og benker, og det er anlagt plenarealer og plantet trær og busker. I tillegg er det etablert en ny turvei gjennom området. Stedegne sumpplanter og spesialkonstruerte kantsoner bidrar til at forurenset overvann fra trafikk- og industriområdene i dalen renses før det igjen renner ut i Alna.
+
Vannet fra Leirfossen ledes nå over betongdemningen og ut i et åpent vannløp. I parkområdet er det satt opp brygge og benker, og det er anlagt plenarealer og plantet trær og busker. I tillegg er det etablert en ny [[Turveier|turvei]] (del av turvei D9) gjennom området. Stedegne sumpplanter og spesialkonstruerte kantsoner bidrar til at forurenset overvann fra trafikk- og industriområdene i dalen renses før det igjen renner ut i Alna.
  
 
Vannparken ble åpnet 2004. Hølaløkka var det første stedet der Alna ble gjenåpnet, som del av et større program for å gjenåpne elver og bekker i Oslo. I 2013 bla [[Grorudparken]] anlagt ved Alnaelva ovenfor Hølaløkka. Leirfossen med sitt naturlige løp ble åpnet 2009.
 
Vannparken ble åpnet 2004. Hølaløkka var det første stedet der Alna ble gjenåpnet, som del av et større program for å gjenåpne elver og bekker i Oslo. I 2013 bla [[Grorudparken]] anlagt ved Alnaelva ovenfor Hølaløkka. Leirfossen med sitt naturlige løp ble åpnet 2009.
Linje 8: Linje 9:
 
[[Kategori:Bydel Grorud]]
 
[[Kategori:Bydel Grorud]]
 
[[Kategori:Elver og bekker]]
 
[[Kategori:Elver og bekker]]
 +
{{#coordinates:primary|59.952004|10.882840|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}

Nåværende revisjon fra 1. jul. 2021 kl. 10:31

Inngangen til parken fra Stanseveien. Foto: Helge Høifødt

Hølaløkka, vannpark på Grorud, i Alnas løp like sør for Leirfossen. Før Alna ble lagt i rør i 1970-årene, ble vannet fra Leirfossen brukt til industriformål; her lå Grorud Textilfabrik fra 1867. Med utbyggingen av Østre Aker vei og industriområdene langs Stanseveien ble Leirfossen skjult bak en betongdemning og elva ble lagt i rør frem til Fossumbekken.

Vannet fra Leirfossen ledes nå over betongdemningen og ut i et åpent vannløp. I parkområdet er det satt opp brygge og benker, og det er anlagt plenarealer og plantet trær og busker. I tillegg er det etablert en ny turvei (del av turvei D9) gjennom området. Stedegne sumpplanter og spesialkonstruerte kantsoner bidrar til at forurenset overvann fra trafikk- og industriområdene i dalen renses før det igjen renner ut i Alna.

Vannparken ble åpnet 2004. Hølaløkka var det første stedet der Alna ble gjenåpnet, som del av et større program for å gjenåpne elver og bekker i Oslo. I 2013 bla Grorudparken anlagt ved Alnaelva ovenfor Hølaløkka. Leirfossen med sitt naturlige løp ble åpnet 2009.