Grefsenbakken

Revisjon per 17. okt. 2020 kl. 11:39 av Øyvind (diskusjon | bidrag)

Grefsenbakken, også kalt «Akebakken», akebakken fra toppen av Grefsenkollen til Grefsenkollveien/Frennings vei. Anlagt 1925. Bakken ble i gamle dager kalt «kjelkeakernes paradis». Veien Akebakkeskogen er oppklat etter akebakken.

Akebakken ligger i et område som opprinnelig var en del av gårdsskogen til Østre Grefsen, kjøpt av Aker kommune i 1913, og skulle bli en del av prosjektet «Grefsenåsen naturpark». Trollvann ble renset og demmet opp, slik at det kunne bli en badeplass, to hoppbakker bleutvidet: Trolklvannsbakken og Grefsenbakken, litt lengre nede i åsen, og det hele ble kronet av Grefsenkollen srestaurant, bygd 1927. Etter krigen ble først Grefsenkleiva og senere Trollvannskleiva anlagt som deler av sdet amme prosjektet.

Akebakken ble brukt flittig av ungdommen i området i mellomkrigstiden, men om det var konkurranseaking der, vet jeg ikke. I hvertfall ble det en romantisk møtearena. De ivrigste rakk to turer på samme kveld. De trebrettene som utgjorde doseringen, ble fornyet rett etter 2. verdenskrig, men fjernet på slutten av 1960-tallet. Da var de råtne og ble ikke fornyet. Spesielt det brettet som sto i bunnen av bakken, mot Frennings vei, var nyttig fordi man da unngikk å kjøre rett ut i veien. Akebakken ble brukt som innfartsvei til åsen, og det var en ganske farlig sti å gå oppover når akerne kom nedover. Selv gikk jeg der i mange år med hoppski på nakken, og sto på hoppskiene nedover etter treningen om kvelden. Det var en og annen lysstolpe i bakken, men ganske lange partier som var mørke, så man måtte passe på.