Forskjell mellom versjoner av «G. Møllhausen»

m (Trond flyttet siden Møllhausen til G. Møllhausen)
 
Linje 1: Linje 1:
'''Møllhausen, G'''., tidligere bedrift med bakeri, konditorier og restauranter grunnlagt i 1853 av Johann Friedrich Carl Møllhausen (1827–1909) fra Oldesloe i Holstein. Han fikk borgerskap som bakermester i Christiania 29. april 1853. Møllhausen etablerte først bakeri og konditori i leide lokaler i [[Grønland (gate)|Grønland]] 26, men flyttet raskt videre til lokaler i [[Dronningens gate]], deretter i [[Nygata]]. Han drev også bodutsalg på Christiania marked og solgte bl.a. «Hollandske Succadekager af eget Fabricat». I 1857 flyttet Møllhausen sin bakerforretning til krysset [[Østre Gade]]/[[Øvre Slottsgate]], før han i 1859 flyttet til egen gård like ved i Østre Gade, det senere [[Karl Johans gate]] 17. Her startet han året etter «Café for Herrer» i annen etasje, og i tillegg til bakeri, konditori, kjeksfabrikk og bonbonfabrikk, åpnet han også Norges første wienerbakeri i 1863.
+
'''G. Møllhausen''', tidligere bedrift med bakeri, konditorier og restauranter, grunnlagt i 1853. Familiebedriften G. Møllhausen var på 1900-tallet en av de ledende bakeribedriftene i byen med en rekke utsalg og flere restauranter. Den ble solgt i 1990, men navnet Møllhausen er fortsatt i bruk som varemerke.
 +
 
 +
==== Historikk ====
 +
Bedriften ble grunnlagt i 1853 av Johann Friedrich Carl Møllhausen (1827–1909) fra Oldesloe i Holstein. Han fikk borgerskap som bakermester i Christiania 29. april 1853. Møllhausen etablerte først bakeri og konditori i leide lokaler i [[Grønland (gate)|Grønland]] 26, men flyttet raskt videre til lokaler i [[Dronningens gate]], deretter i [[Nygata]]. Han drev også bodutsalg på Christiania marked og solgte blant annet «Hollandske Succadekager af eget Fabricat». I 1857 flyttet Møllhausen sin bakerforretning til krysset [[Østre Gade]]/[[Øvre Slottsgate]], før han i 1859 flyttet til egen gård like ved i Østre Gade, det senere [[Karl Johans gate]] 17. Her startet han året etter «Café for Herrer» i annen etasje. I tillegg til bakeri, konditori, kjeksfabrikk og bonbonfabrikk, åpnet han også Norges første wienerbakeri i 1863.
  
 
I 1880 overlot han driften til sin eldste sønn Johannes, og i 1882 overtok firmaet en mølle på [[Bryn (strøk)|Bryn]] og begynte produksjon av eget bakemel. Johannes Møllhausen døde i 1889, og nest eldste sønn Georg Møllhausen (1866–1941) overtok. Fra ham stammer firmanavnet G. Møllhausen.
 
I 1880 overlot han driften til sin eldste sønn Johannes, og i 1882 overtok firmaet en mølle på [[Bryn (strøk)|Bryn]] og begynte produksjon av eget bakemel. Johannes Møllhausen døde i 1889, og nest eldste sønn Georg Møllhausen (1866–1941) overtok. Fra ham stammer firmanavnet G. Møllhausen.
  
Bygningen i Karl Johans gate ble i perioden 1918–28 utvidet og påbygd til seks etasjer og fikk sine senere sine velkjente interiører i første, annen og tredje etasje, der det var butikk og serveringslokaler. I de to neste etasjene var det produksjonslokaler og i øverste etasje kontorer og verksted. Virksomheten ekspanderte stadig, og under byjubileet i 1924 hadde Møllhausen arrangementet av konditorserveringen for 700 gjester på [[Akershus slott og festning|Akershus slott]]. I 1932 startet firmaet en iskremavdeling, som i 1940 ble utvidet til en iskremfabrikk i [[Bernhard Getz’ gate]] 3, hvor det også var bakeri. Et eget smultringbakeri lå i [[Industrigata]]. Møllhausen, som hele tiden var familiedrevet, hadde i 1950-årene – foruten hovedforretningen i Karl Johans gate – 14 utsalg rundt i byen med ca. 300 ansatte. I [[Tollbugata]] 17 hadde firmaet en lunsjrestaurant («Kvarten») og i [[Bogstadveien]] 12 «Hegdehaugen Restaurant».
+
Bygningen i Karl Johans gate ble i perioden 1918–28 utvidet og påbygd til seks etasjer og fikk sine senere sine velkjente interiører i første, annen og tredje etasje, der det var butikk og serveringslokaler. I de to neste etasjene var det produksjonslokaler og i øverste etasje kontorer og verksted. Virksomheten ekspanderte stadig, og under byjubileet i 1924 hadde Møllhausen arrangementet av konditorserveringen for 700 gjester på [[Akershus slott og festning|Akershus slott]].  
 +
 
 +
I 1932 startet firmaet en iskremavdeling, som i 1940 ble utvidet til en iskremfabrikk i [[Bernhard Getz’ gate]] 3, hvor det også var bakeri. Et eget smultringbakeri lå i [[Industrigata]]. Møllhausen, som hele tiden var familiedrevet, hadde i 1950-årene – foruten hovedforretningen i Karl Johans gate – 14 utsalg rundt i byen med om lag 300 ansatte. I [[Tollbugata]] 17 hadde firmaet en lunsjrestaurant («Kvarten») og i [[Bogstadveien]] 12 «Hegdehaugen Restaurant». I 1960-årene ble bygget i Karl Johans gate vurdert som urasjonelt, og produksjonen av bakervarer ble i 1964 flyttet til en ny og moderne fabrikk i [[Hovfaret]] 17 på [[Hoff (strøk)|Hoff,]] som erstattet fem tidligere bakerier i byen. Tomten her var kjøpt allerede i 1935.  
  
I 1960-årene ble bygget i Karl Johans gate vurdert som urasjonelt, og produksjonen av bakervarer ble i 1964 flyttet til en ny og moderne fabrikk i [[Hovfaret]] 17 på [[Hoff (strøk)|Hoff,]] som erstattet fem tidligere bakerier i byen. Tomten her var kjøpt allerede i 1935. Møllhausen ble i 1990 overtatt av ''Ekco Bakerier'' på Kløfta, et datterselskap av danske ''Hatting Bageri'', og produksjonen på Hoff ble nedlagt i 1992. Ekco-Møllhausen ble senere oppkjøpt av ''Bakers AS'' (igjen eid av ''Orklakonsernet''), som fremdeles benytter Møllhausen som varemerke.
+
Møllhausen ble i 1990 overtatt av ''Ekco Bakerier'' på Kløfta, et datterselskap av danske ''Hatting Bageri'', og produksjonen på Hoff ble nedlagt i 1992. Ekco-Møllhausen ble senere oppkjøpt av ''Bakers AS'' (igjen eid av ''Orklakonsernet''), som fremdeles benytter Møllhausen som varemerke.
  
Olav Thon ble i begynnelsen av 1970-årene ny eier av Karl Johans gate 17, hvor puben «The Scotsman», bar og nattklubb kom i de tre nederste etasjene med kontorer i de øvrige etasjene. Lokalene i Hovfaret ble ombygd til butikksenteret «Møllhausen Torg», mens ''Møllhausen Konditorier AS'' er et rent eiendomsselskap.
+
Olav Thon ble i begynnelsen av 1970-årene eier av Karl Johans gate 17, hvor puben «The Scotsman», bar og nattklubb kom i de tre nederste etasjene med kontorer i de øvrige etasjene. Lokalene i Hovfaret ble ombygd til butikksenteret «Møllhausen Torg», mens ''Møllhausen Konditorier AS'' er et rent eiendomsselskap.
  
 
[[Oslo Byleksikon|RBr]]
 
[[Oslo Byleksikon|RBr]]
 
[[Kategori:Nærings- og nytelsesmiddelindustri]]
 
[[Kategori:Nærings- og nytelsesmiddelindustri]]
 
[[Kategori:Restauranter/kafeer]]
 
[[Kategori:Restauranter/kafeer]]

Nåværende revisjon fra 7. nov. 2020 kl. 10:57

G. Møllhausen, tidligere bedrift med bakeri, konditorier og restauranter, grunnlagt i 1853. Familiebedriften G. Møllhausen var på 1900-tallet en av de ledende bakeribedriftene i byen med en rekke utsalg og flere restauranter. Den ble solgt i 1990, men navnet Møllhausen er fortsatt i bruk som varemerke.

Historikk

Bedriften ble grunnlagt i 1853 av Johann Friedrich Carl Møllhausen (1827–1909) fra Oldesloe i Holstein. Han fikk borgerskap som bakermester i Christiania 29. april 1853. Møllhausen etablerte først bakeri og konditori i leide lokaler i Grønland 26, men flyttet raskt videre til lokaler i Dronningens gate, deretter i Nygata. Han drev også bodutsalg på Christiania marked og solgte blant annet «Hollandske Succadekager af eget Fabricat». I 1857 flyttet Møllhausen sin bakerforretning til krysset Østre Gade/Øvre Slottsgate, før han i 1859 flyttet til egen gård like ved i Østre Gade, det senere Karl Johans gate 17. Her startet han året etter «Café for Herrer» i annen etasje. I tillegg til bakeri, konditori, kjeksfabrikk og bonbonfabrikk, åpnet han også Norges første wienerbakeri i 1863.

I 1880 overlot han driften til sin eldste sønn Johannes, og i 1882 overtok firmaet en mølle på Bryn og begynte produksjon av eget bakemel. Johannes Møllhausen døde i 1889, og nest eldste sønn Georg Møllhausen (1866–1941) overtok. Fra ham stammer firmanavnet G. Møllhausen.

Bygningen i Karl Johans gate ble i perioden 1918–28 utvidet og påbygd til seks etasjer og fikk sine senere sine velkjente interiører i første, annen og tredje etasje, der det var butikk og serveringslokaler. I de to neste etasjene var det produksjonslokaler og i øverste etasje kontorer og verksted. Virksomheten ekspanderte stadig, og under byjubileet i 1924 hadde Møllhausen arrangementet av konditorserveringen for 700 gjester på Akershus slott.

I 1932 startet firmaet en iskremavdeling, som i 1940 ble utvidet til en iskremfabrikk i Bernhard Getz’ gate 3, hvor det også var bakeri. Et eget smultringbakeri lå i Industrigata. Møllhausen, som hele tiden var familiedrevet, hadde i 1950-årene – foruten hovedforretningen i Karl Johans gate – 14 utsalg rundt i byen med om lag 300 ansatte. I Tollbugata 17 hadde firmaet en lunsjrestaurant («Kvarten») og i Bogstadveien 12 «Hegdehaugen Restaurant». I 1960-årene ble bygget i Karl Johans gate vurdert som urasjonelt, og produksjonen av bakervarer ble i 1964 flyttet til en ny og moderne fabrikk i Hovfaret 17 på Hoff, som erstattet fem tidligere bakerier i byen. Tomten her var kjøpt allerede i 1935.

Møllhausen ble i 1990 overtatt av Ekco Bakerier på Kløfta, et datterselskap av danske Hatting Bageri, og produksjonen på Hoff ble nedlagt i 1992. Ekco-Møllhausen ble senere oppkjøpt av Bakers AS (igjen eid av Orklakonsernet), som fremdeles benytter Møllhausen som varemerke.

Olav Thon ble i begynnelsen av 1970-årene eier av Karl Johans gate 17, hvor puben «The Scotsman», bar og nattklubb kom i de tre nederste etasjene med kontorer i de øvrige etasjene. Lokalene i Hovfaret ble ombygd til butikksenteret «Møllhausen Torg», mens Møllhausen Konditorier AS er et rent eiendomsselskap.

RBr