Forskjell mellom versjoner av «Furulund (strøk)»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
(Created page with "Bydel Ullern, boligstrøk mellom Sollerud og Bestum, navn etter gammel eiendom ved plassen Kneika, tidligere under Øvre Ullern. Utparsellert til småhusbebyggelse fra begynne...")
 
(geotag)
 
(6 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Bydel Ullern, boligstrøk mellom Sollerud og Bestum, navn etter gammel eiendom ved plassen Kneika, tidligere under Øvre Ullern. Utparsellert til småhusbebyggelse fra begynnelsen av 1900-tallet, sporveisforbindelse 1919. Stoppested på Lilleakerbanen ved Vækerøveien.
+
'''Furulund''', boligstrøk mellom [[Sollerud (strøk)|Sollerud]] og [[Bestum (strøk)|Bestum]], [[Ullern (bydel)|Bydel Ullern]]. Strøket har navn etter gammel eiendom ved husmannsplassen Kneika, som tidligere under [[Ullern (gård)|Øvre Ullern]]. Området ble utparsellert til småhusbebyggelse fra begynnelsen av 1900-tallet, sporveisforbindelse 1919. Furulund er stoppested [[Lilleakerbanen]] ved [[Vækerøveien]].  Området er preget av store, gamle eiendommer med trær i hagene og er ganske uforandret siden før krigen.
  
Fra høsten 1943 ble strøket utbygd til «Festung Furulund» av tyskerne. Her var gestapokontorer, en underjordisk sambandssentral og forsvarsverker. Private villaer var rekvirert, Furulund stasjon stengt og området avsperret til krigens slutt. I flere av husene i Furulundsveien og Vækerøveien bodde høye offiserer innen den tyske okkupasjonsmakten. Gestapo holdt til i forretningsgården Stangelandgården (tidligere Frøylandgården) der det nå er dagligvareforretning. Bak denne er fremdeles bunkeren der sambandsentralen, som hadde fire radiosendere, lå. Bunkeren går 20–30 meter inn i fjellet, og en 30 meters tunnel fører til en annen utgang. Bunkeren disponeres nå av Heimevernet, men er lite i bruk.
+
==== Furulund under okkupasjonen ====
 +
Men da det tyske Sipo i 1943 etablerte en radio- og sambandsstasjon her og flyttet en del av administrasjonen sin fra [[Victoria terrasse]], og deretter la hovedkvarteret sitt hit i februar 1945, ble hele det fredelige området omgjort til det som ble kalt «Festung Furulund». Området fikk luftvernkanoner, mitraljøsestillinger, våpenmagasin og proviantlager. Rundt 40 villaer ble rekvirert av høyere offiserer, og beboerne måtte i mange tilfeller flytte ut på svært kort varsel, og i mange hager ble det laget skyttergraver. Furulund stasjon ble stengt og området avsperret til krigens slutt. I flere av husene i [[Furulundsveien]] og [[Vækerøveien]] bodde høye offiserer innen den tyske okkupasjonsmakten. Gestapo holdt til i forretningsgården Stangelandgården (tidligere Frøylandgården) der det nå er dagligvareforretning. Her hadde de kontorer og senere hovedkvarter, og butikkvinduene ble murt igjen. Bak forretningsgården, i [[Vækerøåsen]], ble det sprengt ut og anlagt et fjellanlegg. Fanger fra Grini ble brukt som som tvangsarbeidere. Her etablerte man en hovedbunker med sambandssentral. Bunkeren går 20–30 meter inn i fjellet, og en 30 meters tunnel fører til en annen utgang. Bunkeren ble i mange år etter krigen disponert av Heimevernet, men er nå ikke i bruk. Litt ovenfor holdeplassen, i [[Furulundsveien]], ble det anlagt fire mannskapsbrakker. Rundt det hele var det piggtrådgjerder, sperringer og skytestillinger.
  
== Referanser til denne artikkelen ==
+
[[Kategori:Strøk]]
 
+
[[Kategori:Andre verdenskrig 1940-1945]]
[[Vækerøveien]]
+
[[Kategori:Bydel Ullern]]
 +
{{#coordinates:primary|59.920888|10.650019|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}

Nåværende revisjon fra 17. nov. 2019 kl. 14:33

Furulund, boligstrøk mellom Sollerud og Bestum, Bydel Ullern. Strøket har navn etter gammel eiendom ved husmannsplassen Kneika, som tidligere lå under Øvre Ullern. Området ble utparsellert til småhusbebyggelse fra begynnelsen av 1900-tallet, sporveisforbindelse 1919. Furulund er stoppested på Lilleakerbanen ved Vækerøveien. Området er preget av store, gamle eiendommer med trær i hagene og er ganske uforandret siden før krigen.

Furulund under okkupasjonen

Men da det tyske Sipo i 1943 etablerte en radio- og sambandsstasjon her og flyttet en del av administrasjonen sin fra Victoria terrasse, og deretter la hovedkvarteret sitt hit i februar 1945, ble hele det fredelige området omgjort til det som ble kalt «Festung Furulund». Området fikk luftvernkanoner, mitraljøsestillinger, våpenmagasin og proviantlager. Rundt 40 villaer ble rekvirert av høyere offiserer, og beboerne måtte i mange tilfeller flytte ut på svært kort varsel, og i mange hager ble det laget skyttergraver. Furulund stasjon ble stengt og området avsperret til krigens slutt. I flere av husene i Furulundsveien og Vækerøveien bodde høye offiserer innen den tyske okkupasjonsmakten. Gestapo holdt til i forretningsgården Stangelandgården (tidligere Frøylandgården) der det nå er dagligvareforretning. Her hadde de kontorer og senere hovedkvarter, og butikkvinduene ble murt igjen. Bak forretningsgården, i Vækerøåsen, ble det sprengt ut og anlagt et fjellanlegg. Fanger fra Grini ble brukt som som tvangsarbeidere. Her etablerte man en hovedbunker med sambandssentral. Bunkeren går 20–30 meter inn i fjellet, og en 30 meters tunnel fører til en annen utgang. Bunkeren ble i mange år etter krigen disponert av Heimevernet, men er nå ikke i bruk. Litt ovenfor holdeplassen, i Furulundsveien, ble det anlagt fire mannskapsbrakker. Rundt det hele var det piggtrådgjerder, sperringer og skytestillinger.