Fagerborg kirke

Revisjon per 28. feb. 2018 kl. 13:54 av Astrid (diskusjon | bidrag)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Fagerborg kirke, Pilestredet 72, sognekirke for Fagerborg menighet (opprettet 1898). Oppført av østfoldgranitt i sørvestre hjørne av Stensparken etter tegninger av arkitekt Hagbarth Schytte-Berg. Innviet 22. desember 1903. Kirken med sitt høye spir er oppført i en stil med elementer både av nyromansk og nygotisk karakter og er regnet som en av byens vakreste kirker med sitt elegante tårn, sine harmoniske, fine linjer og med den lyse steinen i veggene.

Opprinnelig hadde kirken 860 sitteplasser, nå har den 525. Altertavlen i tre som fremstiller Jesus på korset, er utført av Jo Visdal 1903. Glassmaleriet i koret fremstiller Jesu oppstandelse og er utført av ungareren Max Roth 1903. Prekestolen i amerikansk furu er utskåret av billedskjærer Borgersen 1903 i gammel norsk stil. Døpefonten i hvit marmor i nyromansk stil er ved billedhugger Lars Utne 1903.

Orgelet fra 1903 var et pneumatisk kjegleladeorgel med 21 stemmer (Gebrüder Rieger, Tyskland). Det ble 1932 flyttet til Svolvær kirke. Nytt pneumatisk orgel 1932 med elektrisk overføring, 39 stemmer, 2728 piper (orgelbygger J. H. Jørgensen). I 2007 fikk kirken et nytt orgel med 54 stemmer fra Goll i Sveits. Det nye orgelet er bygget slik at det passer inn i de to gamle orgelfasadene på galleriet.

Kirketårnet har en stor og en liten klokke (Olsen Nauen Klokkestøperi A/S). Nye lysekroner til 50-årsjubileet tegnet av arkitekt Harald Hille. Bygningen inneholder også kontorer, kapell, kjøkken, krypt og møterom.

Kirketomten var opprinnelig en søppelplass som delvis ble opparbeidet av penger som Brændevinssamlaget hadde overført til kommunen. Kirken ble plassert i Stensparken vis à vis daværende Nora Bryggeri. Under krigen ble det utført et betydelig motstandsarbeid i menigheten; klokketårnet var møtested for motstandsbevegelsen.

Referanser til denne artikkelen

Pilestredet