Blom

Revisjon per 12. sep. 2019 kl. 11:09 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
Bloms interiør fotografert i 1936. På veggene ser man kunstnernes ridderskjold. - Foto ukjent fotograf / Oslo Museum / Creative Commons

Blom, tidligere restaurant, Karl Johans gate 41b, opprinnelig en liten vinstue i Karl Johans gate 45 mot Universitetsgata. 1887 overdrog vinhandler Carl P. Blom sin vinstue til sjøkaptein Fredrik Pettersen, som fortsatte å drive stedet under det gamle navnet. 1895 måtte virksomheten flyttes fordi bygningen skulle rives. Kapteinen leide da nytt lokale i Karl Johans gate 41 i første etasje i indre gård. Til ut i 1880-årene hadde det her vært stall og vognskjul for murmester Johann Friedrich Lührs hester og vogner. 1919 gikk bodegaen over til å bli aksjeselskap, og 1924 fikk Aksel Bye bevilling til «skjenking av øl, vin, fruktvin og mjød». Skjenkelokalet ble nå endret og utvidet etter tegninger av arkitekt Jørgen Berner.

Men våren 1930 felte Oslo kommune en dødsdom over alt bodegaliv i byen. Kunstnerforeningen, under dens formann Ørnulf af Fjordene Salicath, satte da i gang et energisk arbeid for å redde Blom. Virksomheten fikk lov til å fortsette, ikke som bodega, men som Kunstnernes Restaurant Blom, med Sigfred Stephensen som krovert. På veggene hang ridderskjoldene for Kunstnerforeningens Purpurneseorden side om side med malerier av foreningens mest berømte formenn gjennom mer enn hundre år. Restaurantlokalets «midtkuppel» var tidligere en gårdsplass med vannpost, senere erstattet av en rislende fontene over et basseng.

Den gamle bygningen ble revet 1983 i forbindelse med Det Norske Teatrets nybygg, men selve restaurantlokalene ble spart og gjenåpnet 1985. Etter noen års drift ble restauranten imidlertid nedlagt; lokalene ble 2005 ombygget og stedet gjenåpnet som skjønnhetssalong høsten 2006, nå en klesforretning. Kunstnerforeningens ridderskjold ble tatt vare på og hengt opp i restaurant EngebretBankplassen.