Arctanderbyen

Revisjon per 25. sep. 2017 kl. 11:45 av Emotion (diskusjon | bidrag) (Created page with "Hageby oppført 1910–11 på eiendommen Svingen i Ekebergskråningen. Området var landets første hageby, bygd etter engelsk mønster. Den består av 29 vertikaltdelte toman...")
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart

Hageby oppført 1910–11 på eiendommen Svingen i Ekebergskråningen. Området var landets første hageby, bygd etter engelsk mønster. Den består av 29 vertikaltdelte tomannsboliger i pusset tegl, oppført 1910–11 (arkitekter Morgenstierne & Eide), etter arkitektkonkurranse utlyst 1907 av borgermester Sofus Arctander, med formål å skape den ideelle arbeiderbolig. Hvert hus har to vertikaldelte leiligheter på tre rom og kjøkken. Husene har adresse til Svingen (12–42) og Egnehjemveien (1–44). I 1930 oppførte beboerne en byste av Arctander i Egnehjemveien.

Midt i området lå det fra begynnelsen av en industribygning hvor Viking Remfabrikk holdt til fra 1909. Bygningen som var fra 1898, var opprinnelig sykkelfabrikk, før den ble overtatt av remfabrikken. Den ble brannherjet og helt ombygd 1947, revet rundt 2000. Der bygningen hadde ligget ble det i 2001 oppført fem tre- og fireetasjes boligblokker. Byggesaken vakte betydelig debatt, da det kom forslag om småhusbebyggelse bedre tilpasset den eldre bebyggelsen. Byantikvaren anså dette som uhistorisk, og støttet forslaget om blokker. Blokkene har romslige balkonger og fint opparbeidede uteområder, men det er ikke tatt nevneverdig hensyn til den eldre bebyggelsen.

Referanser i denne artikkelen

Viking Remfabrikk

Referanser til denne artikkelen

Egnehjemveien, Svingen dppage2, Svingen dppage3