Forskjell mellom versjoner av «Østre strete»

(Created page with "Viktig gateløp i middelalderens Oslo. Det ledet fra Kongsgården på Øra i sør og opp til Sankt Hallvardkatedralen i nord. Muligens ble strekningen fra Geitabru/Clemensalme...")
 
Linje 1: Linje 1:
Viktig gateløp i middelalderens Oslo. Det ledet fra Kongsgården på Øra i sør og opp til Sankt Hallvardkatedralen i nord. Muligens ble strekningen fra Geitabru/Clemensalmenningen og ned til Kongsgården kalt for Eyrastrete og også Søndre strete. Det egentlige Østre strete blir i så fall strekningen fra Clemensalmenningen og opp til Sankt Hallvardkatedralen. Arkeologisk er gateløpet bare sporet indirekte i form av utgravde kirkegårdsmurer, som må ha ligget ut mot stretet, ved Clemenskirken og Sankt Hallvardkatedralen. Deler av Østre strete synes fortsatt bevart i dagens gatenett, nemlig i Saxegaardsgata, for enden av Kanslergata og mellom St. Halvards gate 1 og 23. Etter alt å dømme kan stretet også sees på gamle kart i form av tomtegrenser og veier.
+
'''Østre strete''', viktig gateløp i middelalderens Oslo. Det ledet fra [[Kongsgården]] [[Øra]] i sør og opp til [[Sankt Hallvardkatedralen]] i nord. Muligens ble strekningen fra [[Geitabru]]/[[Clemensalmenningen]] og ned til Kongsgården kalt for «Eyrastrete» og også «Søndre strete». Det egentlige Østre strete blir i så fall strekningen fra Clemensalmenningen og opp til Sankt Hallvardkatedralen. Arkeologisk er gateløpet bare sporet indirekte i form av utgravde kirkegårdsmurer, som må ha ligget ut mot stretet, ved Clemenskirken og Sankt Hallvardkatedralen. Deler av Østre strete synes fortsatt bevart i dagens gatenett, nemlig i [[Saxegaardsgata]], for enden av [[Kanslergata]] og mellom [[St. Halvards gate]] 1 og 23. Etter alt å dømme kan stretet også sees på gamle kart i form av tomtegrenser og veier.
  
== Referanser til denne artikkelen ==
+
[[Kategori:Gater]]
 
+
[[Kategori:Middelalderen]]
[[Strete]]
 

Revisjonen fra 28. aug. 2018 kl. 12:45

Østre strete, viktig gateløp i middelalderens Oslo. Det ledet fra KongsgårdenØra i sør og opp til Sankt Hallvardkatedralen i nord. Muligens ble strekningen fra Geitabru/Clemensalmenningen og ned til Kongsgården kalt for «Eyrastrete» og også «Søndre strete». Det egentlige Østre strete blir i så fall strekningen fra Clemensalmenningen og opp til Sankt Hallvardkatedralen. Arkeologisk er gateløpet bare sporet indirekte i form av utgravde kirkegårdsmurer, som må ha ligget ut mot stretet, ved Clemenskirken og Sankt Hallvardkatedralen. Deler av Østre strete synes fortsatt bevart i dagens gatenett, nemlig i Saxegaardsgata, for enden av Kanslergata og mellom St. Halvards gate 1 og 23. Etter alt å dømme kan stretet også sees på gamle kart i form av tomtegrenser og veier.